IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почивки в Гърция: Остров Санторини и забележителностите му

23 юни 2020 16 30

На него ще видите спиращи дъха залези

IStockphoto

Астрономическото лято вече настъпи и макар времето да не е съвсем топло и отпускарско, мнозина мечтаят да отидат на море. Да не говорим, че има и такива, които вече са се върнали от любимия къмпинг на българското Черноморие и вече събират впечатления и оферти за почивки в Гърция. Но какво да изберат от многото предложения? 

Днес в рубриката ни „Пътувай“ с туристическата агенция Posoka.com ще ви разкажем за едно приказно място в южната ни съседка, което привлича хиляди туристи всяка година с красивите си плажове и своите забележителности. Това е остров Санторини. Уникалният по рода си архипелаг се образува вследствие на вулканично изригване, станало през XVI- XVII век пр. Хр. Така в централната му част се образува купол, който пропада и образува кратер, изпълващ се с вода. 

Често Санторини попада в класациите за най-красивите острови по света. Старото му име е Тира, като днес в него е запазена типичната гръцка архитектура – малки бели къщички с покриви в синьо. Хотелите и много от новопостроените сгради са с модерен облик, но голяма част от тях притежават басейни и стаи, които наподобяват пещери и ви връщат в миналото. 

Има толкова много места, които може да видите на райския остров, на който голяма част от сградите са построени на върха на огромни скали.  

Санторини Pexels

Pexels

Какво да направите задължително, ако сте избрали да почивате в Санторини? 

Дори да сте избрали оферта All inclusive, островът ще ви плени още от първото стъпване на него и няма да ви е трудно да напуснете рамките на хотела. 

1. Разходка из малките улички на Ойя (Ия)

Санторини Pexels

Pexels

Селцето се намира в северната част на остров Санторини. Ще видите красивите къщички със сини покриви и безброй малки улички и стълби, водещи към тях. Където и да застанете, със сигурност ще имате чудесен фон за снимка. Разбира се, по-нависоко се открива уникална гледка към архитектурата и Егейско море. 

Из слънчева Ойя са стъпвали римляни, финикийци и византийци. Тръгнете по стъпките им и ще видите местните пазарчета, ще опитате вкусни специалитети и ще си купите сувенири от тамошни занаятчии. Отидете и до морския музей. Ако пък останете до вечерта, ще се насладите на уникалния залез. 

2. Морско приключение

Санторини плаж

Pexels 

Не може да отидете на Санторини и да не се качите на лодка, корабче или яхта, с което да си направите морска разходка. Един от популярните маршрути е до горещите извори и остров Тирасия. А ще минете и покрай Неа Камени, където все още има действащ вулкан. 

Освен красивите плажове и природата на острова, може да си наемете инструктори и да се гмурнете в дълбините на морето. 

3. Разглеждане на забележителностите на Тира (Фира)

Избирайки от почивките в Гърция, може да си доплатите за екскурзия или да отидете с кола до Тира – един от най-големите градове на остров Санторини. Той привлича туристите със своята архитектура. 

Ще се разходите из белите кълбовидни къщурки и ще стигнете до музея с праисторически експонати. Там може да видите множество останки. Друго място, което си струва да видите е археологическият музей. Заслужава си да видите и културния център Мегаро Гизи. Там има експозиция от картини на гръцки художници и фотоизложба на града преди земетресението от 1956 г. 

4. Посещение на уникалните плажове 

Ако отивате за първи път в Гърция, ще откриете, че плажовете там са съвсем различни. Особено на остров Санторини, където освен камъните на брега, цветът на пясъка е различен. 

Може да събирате тен както на червени, така и на черни плажове. Така например в Монолитос и Камари има червен кварцов пясък. 

Най-известните плажове на Санторини са Белия, Червения, както и този на влюбените. 

5. Разходка до манастир Тимиос Ставрос

Името му означава Светия кръст. Той е най-голямата църковна обител на Санторини. Разположен е върху високите скали на Оия (Ия), като неговите куполи се виждат отдалече. Той е на близо 150 години, но бива разрушен след земетресението през 1956 г. 

Изкачването до манастира си струва заради спиращите дъха гледки през деня и на свечеряване. 

Една седмица може и да не ви стигне, ако искате да видите най-хубавите места на Санторини. Затова в повечето случаи всеки, който отива на почивка в тази част на Гърция, се връща отново. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари