IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора – съкровището на Балканския полуостров

28 юли 2020 17 40

Какво трябва да знаете за страната преди да я посетите

Снимка: iStock

Макар че Черна гора е млада страна, все още неизследвана като туристическа дестинация, там можем да открием всичко – от световно признати паметници на културата, през поразителни национални паркове и национални герои, до гостоприемни хотели и незабравими пейзажи.

Милиони туристи от цял свят всяка година се стичат към тази красива малка страна със зашеметяващи крайбрежни зони и планини.

Подготовката

Като при всяко пътуване, една от най-важните стъпки е подготовката. Ако сме решили да се отдаваме на планински туризъм, то немислимо е да тръгнем към Черна гора без чифт удобни обувки и раница.

Черна гора

Снимка: iStock

Ако планираме пътуване в горещите месеци от годината, то банският, джапанките, очилата и плажното масло са повече от задължителни. Дългата брегова ивица и кристалните води на Адриатическото крайбрежие ще ни накарат на мига да забравим за стреса и натрупаното напрежение.

Хубаво е да сме подготвени, че местната валута е евро, както и че часовата зона е UTC +1.

С какво да пътуваме

Тъй като до Черна гора няма директни самолетни полети, най-лесният, бърз и удобен начин за пътуване е със собствен автомобил или организиран автобусен превоз.

Единственият недостатък на този вид транспорт е липсата на магистрали, заменени от тесни планински пътища с много завои. За сметка на това обаче, ще минем през един от най-впечатляващите каньони със спиращи дъха гледки.

Черна гора

Снимка: iStock

Ако все пак дългото и изморително пътуване не ни е по вкуса, то всеки сезон се организират и чартърни екскурзии със самолет.

Местната кухня

Повлияни от кулинарните традиции на славяни, унгарци, германци, турци и хора от средиземноморския регион, автентичните черногорски ястия отключват вкусовото любопитство на всеки гост на страната.

Тайната на оригиналната кухня се крие в богатото разнообразие от средиземноморска, северна и континентална храна, всяка от които има отличителна особеност и неподправен вкус. Характерно е голяма част от ястията да се приготвят на жарава в специален глинен съд, наречен сак.

В района на адриатическото крайбрежие на Черна гора кулинарните изкушения имат италиански привкус, което се усеща най-много при хляба, начините на сушене на месото, супите и виното.

Черна гора

Снимка: iStock

От сръбската кухня са заимствани рецепти за приготвянето на сарми, мусака, пилаф, бюрек и кебап, а от турската – сладкиши като баклава и тулумбички.

Европейската кухня също допринася за формирането на много черногорски ястия, най-вече при сладкишите с апетитни предложения за безброй видове бисквити и сладкиши.

А специалитетите в крайбрежната зона се различават от тези в останалата част на страната по това, че там преобладават предимно ястия от морски дарове.

Кога е най-добре да посетите Черна гора и какво трябва да видите в страната вижте на lifestyle.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари