IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да влезете в бюджета по време на лятната почивка?

4 август 2020 10 30

И да не се ограничавате

Снимка: Istockphoto

Това лято е малко по-необичайно. Мнозина още дори не са планирали къде ще почиват, тъй като обстановката с пътуванията в страната и чужбина се сменя постоянно заради върлуващия коронавирус. Още един аспект, който подлежи на обмисляне и планиране е бюджетът за лятната отпуска. От една страна родните и чужди туроператори и хотелиери обещават по-приемливи цени на фона на влошената икономическа обстановка заради пандемията, но в действителност това не е точно така. От друга – вероятно през последните месеци и вие сте претърпели някакви финансови промени (намалени заплати, намален работен ден…), наложени от притеснени работодатели.

И все пак, това не означава, че трябва да пропуснете лятната почивка! Ако сте разумни, можете да си изкарате добре на морето и да влезете в заделения бюджет. Ето и какви стъпки да предприемете:

Сравнете цени и договорете отстъпки

Не се хвърляйте на първия хотел, който ви изникне онлайн. Разгледайте, разпитайте и сравнете цените. Гледайте малките шрифтове и не се страхувайте да задавате въпроси.

Както собствениците на бизнеси се възползват от ситуацията и вдигат някои цени, така клиентите могат също да преговарят и да използват несигурността и влошения туризъм, за да си поискат някоя отстъпка. Това става най-лесно по телефона, а не по имейл. Нищо не ви пречи да пробвате.

Пътувайте с компания

Така не само ще разделите всички разходи, но и ще се забавлявате повече. Не е нужно всяка вечер да търсите барове и клубове, където ще хвърлите доста пари. Ако сте в приятна компания, можете да пиете домашни коктейли на плажа или на терасата в стаята ви и пак да си изкарате страхотно.

Изберете стая с кухня или олинклузив

Храната е голям разход, а да бъдем реалисти – дори по нашето Черноморие тя поддържа цени в криза или не. Можете да спестите сериозна сума от ресторанти, ако просто си приготвяте лесни неща в стаята. Не е нужно да имате топмодерно кухненско оборудване. Дори един котлон или печка ще ви свършат работа. Хладилникът също е доста важен!

Друг вариант е да си вземете пакет с включена храна (олинклузив), което също ще ви спести ходенето по заведения.

Спестете си нежелани покупки

Често в бързината забравяме някои важни продукти – четки за зъби, джапанки, слънцезащита, козметика… После се налага да пазарувате в последния момент, а тези на пръв поглед дребни неща по курортите са по-скъпи. Така неусетно ще се наложи да извадите още някаква сума от джоба си и да натоварите бюджета си.

Вземете си удобства

Ако пътувате в личен автомобил, е по-лесно да вземете повече багаж. Шезлонгите и чадърите са сериозно перо по време на почивка. Затова, ако разполагате с такива, по-добре опаковайте някое рибарско столче, дюшеци, чадъри и дори хладилна чанта. Така ще можете да си правите студени напитки на плажа, а не да бягате до бара на всеки два часа.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари