Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка и според преданието, тогава апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят с нея.
В България този празник се отбелязва на 15 август. Според народната традиция, този ден се нарича още Голяма Богородица и след тържествената литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които след това се раздават за здраве и за починалите близки. Днес се правят и различни курбани – за здраве, за живот, за плодородна година, против премеждия и болести.
Снимка: Pixabay
На домашната трапеза трябва да има прясна питка, украсена с орнамент, пилешко ястие, варено жито, царевица и тиква. Задължително се слагат сезонни плодове като диня и грозде.
За един от най-големите християнски празници ви предлагаме да направите вкусни пилешки гърди, пълнени със зеленчуци.
Необходими продукти:
1 кг пилешки гърди
2 глави лук
3 моркова
100 г целина
4 скилидки чесън
1-2 с.л. горчица
2 с.л. заквасена сметана
Сол
Пипер
Куркума
Чили
Копър
Начин на приготвяне:
Лукът, морковите и целината се нарязват и се настъргват. Запържват се в тиган с малко олио, добавя се смачканият чесън, копърът, солта, пиперът и горчицата. След като зеленчуците са готови, тиганът се премахва от котлона.
Добре е пилешките гърди да бъдат тип „пеперуди“. Трябва да се разполовят, но не ги нарязвайте докрай. Начукват се леко между стреч фолио. Поръсват се със сол и пипер. По средата се поставя зеленчуковата плънка и гърдите се навиват на руло. Поставят се в подходяща тава и се пекат за 25 минути на 200 градуса.
Снимка: Pixabay
Смесете заквасената сметана със сол, пипер, куркума и чили, за да приготвите соса за гърдите. След като извадите ястието от фурната, намажете всяко от пилешките рула с този сос. След това отново ги върнете в печката, за да се допекат за още 25 минути на 200 градуса.
Всички необходими продукти за тази празнична рецепта ще намерите ТУК.