IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успение Богородично: Пригответе една вкусна рецепта с пиле

15 август 2020 10 30

На масата се слага още питка, жито и плодове

Снимка: Pixabay

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка и според преданието, тогава апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят с нея.

В България този празник се отбелязва на 15 август. Според народната традиция, този ден се нарича още Голяма Богородица и след тържествената литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които след това се раздават за здраве и за починалите близки. Днес се правят и различни курбани – за здраве, за живот, за плодородна година, против премеждия и болести.

диня pixabay

Снимка: Pixabay

На домашната трапеза трябва да има прясна питка, украсена с орнамент, пилешко ястие, варено жито, царевица и тиква. Задължително се слагат сезонни плодове като диня и грозде.

За един от най-големите християнски празници ви предлагаме да направите вкусни пилешки гърди, пълнени със зеленчуци.

Необходими продукти:

1 кг пилешки гърди

2 глави лук

3 моркова

100 г целина

4 скилидки чесън

1-2 с.л. горчица

2 с.л. заквасена сметана

Сол

Пипер

Куркума

Чили

Копър

Начин на приготвяне:

Лукът, морковите и целината се нарязват и се настъргват. Запържват се в тиган с малко олио, добавя се смачканият чесън, копърът, солта, пиперът и горчицата. След като зеленчуците са готови, тиганът се премахва от котлона.

Добре е пилешките гърди да бъдат тип „пеперуди“. Трябва да се разполовят, но не ги нарязвайте докрай. Начукват се леко между стреч фолио. Поръсват се със сол и пипер. По средата се поставя зеленчуковата плънка и гърдите се навиват на руло. Поставят се в подходяща тава и се пекат за 25 минути на 200 градуса.

готвене pixabay

Снимка: Pixabay

Смесете заквасената сметана със сол, пипер, куркума и чили, за да приготвите соса за гърдите. След като извадите ястието от фурната, намажете всяко от пилешките рула с този сос. След това отново ги върнете в печката, за да се допекат за още 25 минути на 200 градуса.

Всички необходими продукти за тази празнична рецепта ще намерите ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари