IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 нагласи, които пречат на щастието и живота ви

5 октомври 2020 11 00

Паника, тревожност, бдителност - отърсете се от тях

Istock

Има много неща, за които да се притесняваме в днешно време. Дори тези от нас, които са с вродена позитивна нагласа, може да се окажат по-тревожни от обикновено поради цялата тази несигурност, която цари в света. Напоследък почти всички хора се притесняват за най-важните аспекти от живота си – за здравето и доходите си, за социалния си живот, за бъдещето на планетата и т. н.

Опитайте се да спрете да се тревожите прекалено, защото безпокойството не само може да ви отнеме цялата енергия, но и да ви принуди да вземете неразумни решения.

Ето и кои са 4-те негативни нагласи, които най-много могат да попречат на живота и щастието ви:

1. Твърде бдителни сте

Внимавайте да не фокусирате вниманието си основно върху това как нещата биха могли да се объркат относно финансовата ви сигурност. Тогава вашите взаимоотношения може да се окажат застрашени или нестабилни. Колкото повече мислите за заплахите пред професионалното си бъдеще, толкова „по-отсъстващ“ можете да се окажете за близките си хора. По-добре не четете отрицателните новини в интернет и социалните медии, и не прекарвайте твърде много време от деня си в гледане на негативни новинарски репортажи.

2. Тълкувате стандартни ситуации като заплашителни

Ако напоследък сте станали по-тревожни, възможно е да действате предубедено. Вероятно е да виждате голяма заплаха в невинни ситуации, в които има малка вероятност нещо наистина лошо да се случи. Ако докато чакате резултатите от медицинските си изследвания, се ужасявате, че имате някакво ужасно заболяване, то вероятността да сте твърде стресирани, а не болни е доста по-голяма. Ако получите писмо/имейл (от банката или от неизвестен получател) и ви е страх да го отворите, то вие наистина сте станали жертва на собствената си тревожност.

3. Надценявате вероятността да се случи нещо лошо

Ако отделяте твърде много време, пари и енергия, за да планирате неща, които най-вероятно няма да се случат, то вие определено трябва да обърнете внимание върху психичното си здраве. Ако сте започнали да пиете твърде много витамини и добавки от страх за здравето си, ако сте склонни да си правите най-различни застраховки, ако не смеете да стоите сами у дома, защото могат да нахлуят крадци и т. н., то вие определено се готвите за апокалипсис. Каквото е писано да стане, ще стане. Не можете да предвидите всичко!

4. Паникьосвате се твърде лесно

Паниката може да идва от страха, че ако нещо лошо ви се случи, няма да имате достатъчно ресурси, за да се справите без големи щети. Може да изпаднете в паника, ако чуете, че се задава финансова криза или при първата болка да решите, че страдате от сериозно заболяване. Този начин на мислене най-вече ще ви лиши от здравия ви сън, а той ви е нужен!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари