IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 вкусни и ароматни рецепти за домашна лимонада

28 март 2021 10 30

Те ще ви помогнат да се откажете от газираните напитки

Istock

Под названието лимонада много хора си представят сладка газирана напитка с яркожълт цвят. В случая обаче ще говорим за нещо съвсем различно, а именно за домашно приготвена напитка от овкусена с плодове и билки вода.

Този тип лимонада е не само много свежа и вкусна, но и полезна! Домашната лимонада се приготвя бързо и лесно и е чудесна идея за ободряваща напитка, която може да ви помогне да се откажете от газираните напитки веднъж и завинаги. Тези рецепти за домашна лимонада не само утоляват жаждата ви по-добре от готовите бутилирани напитки, но и предлагат доста ползи за здравето. Някои хора просто не обичат да пият обикновена вода без определен вкус. Ако сте от тях, тези рецепти могат да ви накарат да пиете по-голямо количество вода.

Можете да използвате всяка комбинация от пресни плодове, корени и билки, но ние ще ви дадем и няколко конкретни идеи. Можете да си приготвите цяла кана, която да държите в хладилника и от време на време да си наливате от нея. Можете да разделите количеството в малки стъклени буркани-чаши и да я пиете на порции.

лимонада

Снимка: Istock

Направете вкуса на водата си малко по-вълнуващ. Има безкрайни комбинации, които можете да опитате!

А ето вкусните рецепти, като в някои от тях дори няма лимони:

1. Лимонада с грейпфрут, мащерка и лайм

Извадете каната си и я напълнете наполовина с лед. Поставете няколко резенчета грейпфрут, четири резенчета лайм и шепа прясна мащерка вътре. Натиснете мащерката надолу с лъжица, след което изсипете филтрираната или минерална вода отгоре. Разбъркайте със сламка или дълга лъжица и се наслаждавайте!

Ползи: Мащерката се използва в холистичната медицина от хиляди години. Съдържа много витамин С, калий и манган, както и противовъзпалителни съединения. Грейпфрутът е богат на витамин С и А, съдържа голямо количество антиоксиданти. И накрая, лаймът е с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти, които помагат за повишаване на имунитета.

2. Вода с ябълка, джинджифил и босилек

За да направите тази лимонада, напълнете още веднъж каната с лед. Добавете четири или пет резена зелена ябълка (разрязани на тънки кръгове). След това добавете шепа пресни стърготини от джинджифил и 7-8 листа босилек. Напълнете каната с вода догоре и разбъркайте със сламка. Тази вода буквално ще ви съживи, като същевременно ще повиши имунитета ви!

Ползи: Босилекът е с високо съдържание на витамин К, който помага да се поддържат здрави костите и заздравява раните по-бързо. Ябълките съдържат много фибри, витамин С и полифеноли, мощно антиоксидантно съединение. Изследванията доказват, че джинджифилът е може би един от най-мощните корени на планетата, който помага за намаляване на възпалението и предотвратяване на болестите.

3. Лимонада с ягоди, боровинки и мента

Напълнете каната до половина с лед. Добавете няколко шепи ягодови резенчета и няколко шепи боровинки. Налейте вода догоре и добавете няколко листа прясна мента. Тази лимонада ще ви стане любима, след като я опитате!

Ползи: Ягодите са богати на витамин С и В9, манган и калий. Боровинките съдържат много витамини С и К, както и манган. И за двата плода е известно, че повишават когнитивните способности и нивата на антиоксиданти. И накрая, ментата помага за облекчаване на лошото храносмилане, подобрява мозъчната функция и предпазва от настинки.

4. Лимонада с лимон и лавандула

След като напълните каната си с лед, добавете 4-5 резенчета лимон. След това сложете няколко малки шепи прясна лавандула и долейте вода догоре. Разбъркайте и се насладете!

Ползи: Лавандулата е известна със способността си да намалява стреса и безсънието. Лимоните са добър източник на витамин С и спомагат за подобряване на храносмилането.

5. Лимонада с краставица, мента и лимон

Нарежете половин краставица на тънки филийки и след това направете същото с половин лимон. След това напълнете каната с лед и добавете резенчетата, както и няколко листа от мента. Напълнете каната с вода догоре и оставете няколко часа в хладилника, преди да консумирате.

Ползи: Краставицата съдържа витамин К, подобрява храносмилането и хидратацията. Вече изброихме по-горе ползите от ментата и лимона.

6. Лимонада със зелен чай, мента и мед

Тази напитка ще наподобява повече вкуса на студен чай с мента, отколкото на лимонада. Напълнете каната с лед до половината, добавете 5-6 резенчета лимон, шепа мента и шепа листа зелен чай. Долейте вода догоре и накрая сложете течен мед на вкус. Разбъркайте добре, за да сте сигурни, че медът се е разтворил.

Ползи: Зеленият чай е може би една от най-здравословните напитки на планетата. Съдържа много биоактивни съединения, които предотвратяват увреждането на клетките и намаляват възпалението. Освен това подобрява метаболизма, мозъчната функция и намалява риска от някои видове рак. Медът е мощна антибактериална и противовъзпалителна храна и много култури го използват като лекарство.

7. Лимонада с портокал и розмарин

Тази тръпчива напитка е пълна с хранителни вещества! За да я направите, нарежете портокал, един розов грейпфрут и един лимон – всичко на тънки филийки. Напълнете каната си наполовина с лед, добавете плодовете, след това добавете няколко клонки розмарин и накрая долейте догоре вода.

Ползи: Портокалите са известни с високото си съдържание на витамин С. Те също имат достатъчно количество калций и помагат на тялото ви да произвежда колаген, който ви дава гладка кожа. Розмаринът е с високо съдържание на манган, който помага на тялото да заздравява по-бързо раните и подобрява метаболизма.

Тези рецепти за домашна лимонада ще ви поддържат здрави и хидратирани!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари