IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христос Воскресе!

2 май 2021 10 30

Снимка: Istockphoto

Христос Воскресе!

Желаем ви на този специален ден Христовата светлина да озари домовете и душите ви, да стопли сърцата ви! Нека бъдем по-смирени, одухотворени и благодарни за това, което имаме.

Днес честваме победата на Исус Христос над смъртта, а след това идва ред на Светлата седмица (дните след Възкресението), която трябва да донесе просветление за всички християни.

Според християнството на Великден се чества възкресението на Исус на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Традицията повелява на Възкресение Христово хората да ходят на църква и да палят свещ, която по-късно трябва да занесат в дома си.

Символите, свързани с днешния празник, са боядисаните яйца и козунаците. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на Агнеца Божий – Христос.

С така наречените „битки“ с яйца се проверява кой от семейството ще бъде здрав през цялата година. Смята се, че това ще бъде човекът, чието яйце остане здраво.

На днешния ден някои празнуват и имен ден – Велико, Велика, Величка, Велислав, Велислава, Велин.

Честит празник на всички именици и християни!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари