IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разберете, че ви завиждат?

28 август 2021 21 00

За да се пазите от тези недоброжелатели

Снимка: Istockphoto

Завистта е нормално човешко качество. Когато обаче излезе извън граници, тя е деструктивна и може да ви накара да кажете или направите лоши неща. 

Важно е не само да осъзнавате кога вие самите завиждате, но и кога сте обект на завист от другите. Все пак можете да контролирате своето поведение, но не и това на околните. И ако някой много ви завижда, има голяма вероятност да ви саботира на всяка стъпка. 

Ето няколко сигурни знака, че сте обект на завист и трябва да бъдете много внимателни с човека/хората, които проявяват следното поведение: 

Прави ви комплимент - обида 

Ако някои прекалява с комплиментите и ги казва със специфичен тон, който да оставя съмнение дали са искрени, то вероятно се опитва да ви обиди. Това е типично поведение на човек, който ви завижда. 

Принизява успеха ви 

С много труд сте постигнали нещо и всички ви аплодират и поздравяват за успеха. И ето, че винаги се намира някой, който да пусне язвителен коментар и да омаловажи това, което сте направили. Просто е - завижда ви и затова не може искрено да се зарадва на постижението ви. 

Състезава се с вас постоянно 

Конкуренцията е хубаво нещо, но и тя трябва да има граници. Ако край себе си имате човек, който постоянно се съревновава с вас и се бори на живот и смърт да ви победи, то определено иска да се докаже, защото ви завижда. 

Празнува шумно грешките ви 

Всички грешим и това са моменти, в които сме най-уязвими, защото в повечето случаи ни е неприятно и се самокритикуваме. Повечето хора проявяват разбиране в подобна ситуация и не вдигат много шум. Тези, които ви завиждат обаче, ще се постараят целия свят да разбере, че сте допуснали грешка и ще злорадстват открито. 

Копира ви

Случвало ли ви се е да се сблъскате с човек, който копира всяко ваше действие, поведението ви, дори жестовете ви. Това може да е, защото ви се възхищава и иска да прилича на вас, но може и да е защото ви завижда и търси начин да ви победи във всяко едно отношение.  Подобно поведение може да е доста дразнещо и дори зловещо на моменти. 

Пуска клюки по ваш адрес

Клюките са пасивно-агресивен начин някой да подрони авторитета ви и да ви злепостави публично. Често това е подход на хората, които ви завиждат и които са силно комплексирани от вас. 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

... ( преди 2 години )
anonimen ( преди 2 години )
ima takav narod koito zavijda hubavo ne vijda stara pogovorka
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар