IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите със завистливи колеги

12 септември 2020 15 00

Бъдете деликатни, но категорични

Снимка: BGNES

Повечето от вас вероятно са били обект на завист от страна на колегите си заради постиженията си на работното място. Чувството не е особено приятно и дори да ви ласкае на първо време, след това се налага да бъдете постоянно нащрек и да се пазите от саботаж.

Освен това тяхното негативно отношение и настроение може да се отрази на продуктивността ви. И за да не пострадате от създалата се токсична среда, може да се справите със ситуацията по следния начин:

Вършете си съвестно работата

Това ще ви даде увереност да се чувствате спокойни и „подковани“ с ясното съзнание, че завистливите колеги не могат да ви навредят, тъй като на практика вие си вършите работата изрядно. От друга страна някои от тях може и да спрат да ви атакуват, виждайки, че наистина се трудите усилено и си заслужавате похвалите.

Разбира се, съществува риск да разпалите завистта им още повече, особено ако шефът ви ви хвали редовно и публично за свършената работа.

Игнорирането е най-добрата политика

Вероятно се изкушавате да конфронтирате някой завистлив колега, който ви атакува. Ако отвърнете обаче, рискувате да задълбочите драмата. Токсичните отношения само се подхранват от негативни чувства и вашето раздразнение.

Документирайте всичко

Работите извънредно? Спазвате си сроковете? Намирате нови решения? Всички постижения и допълнителен труд, който вършите и за който евентуално може да получите похвали и бонуси, трябва да бъде добре документиран. За всеки случай. Именно тези неща ще накарат завистливите ви колеги да реагират и ще се опитат да докажат, че не сте извършили съответните неща.

Намерете си съмишленици

Едно от основните действия на ревнивите и токсични колеги е да ви отчуждят от останалите, за да не получите помощ или подкрепа от други колеги при нужда. Ето защо е важно да имате приятели в офиса. Намерете си съмишленици, които ще застанат зад вас при нужда. Ако те са на по-висока йерархическа позиция в компанията, още по-добре.

Не бъдете строги със себе си

 

Разбираме колко стресираща може да бъде работата с колеги, които се опитват да ви демотивират и саботират в офиса. Понякога може да се поддадете на напрежението и да преживеете лек нервен срив. Нормално е, напрежението е високо. Ако това се случи, го приемете като нещо съвсем в реда на нещата и продължете напред с високо вдигната глава. Работете върху това да бъдете по-уверени, по-обрани и да не се поддавате лесно на провокации.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Елена ( преди 3 години )
Най-добро средство за справяне с тази категория е не само игнонирането, но по-точно - игнориране на отношението им. Виждаш ги как се държат, а ти се държиш с тях съвсем обикновено, т.е. не им отразяваш чувствата. Това първоначално направо го подлудява, но после свикват.. С позитивно отношение могат да бъдат обезоръжени..
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Илиана ( преди 3 години )
Лошото е, че завистта и злобата нямат почивен ден и това уморява и раболява. Само защото човк съвестно работи и се опитва да прави нови неща, да чете и се развива започва ужас от интриги, злоба, подигравки, крясъци с цел изгонване и скапване на човека. И накрая или човек се омаломощава и депресир.а, ако по някакви причини трябва да остане на това работно място. Започват хапчета, неспане, проблеми с близките, изнервеност, но на злобите и завистниците нищо има няма. Такива хора са винаги добре.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар