IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога трябва да напуснете работата си

14 август 2021 13 30

Има ситуации, в които не трябва да правите компромиси и да си търсите извинения

Снимка: Istockphoto

Времената са трудни. Поркай пандемичната обстановка икономическата ситуация и в най-развитите страни е доста влошена, а безработицата се вдига всеки ден. И доста работодатели се възползват от тази ситуация и буквално издевателстват над своите служители. Колкото и да ви е писнало, винаги се намира по някой „доброжелател“, който ви повтаря: „Не напускай сега, не му е времето“. 

Истината е, че „времето“ никога няма да дойде. Ако човек си търси оправдание, той винаги ще намери причина да остане на една работа дори да не е удовлетворен и да не се чувства добре. Вероятно си казвате, че нещата ще се променят, ала с времето не се променят. Какви извинения си намирате тогава? 

Ето в какви ситуации не трябва да чакате повече, а просто да станете и да си тръгнете с или без резервен вариант:

Когато физическото ви здраве е застрашено

Стресът и допълнителните часове работа (без значение хоум офис или не) се отразяват на здравословното ви състояние. Ако постоянно се чувствате изморени, имате главоболие, болки в тялото от една и съща поза и сте наясно, че положението няма да се промени, освен ако не си вземете една дълга почивка, а не можете да си вземете отпуск, то по-добре не си играйте със здравето си. Нищо не е по-важно от него, а и ако се разболеете сериозно, няма да сте способно по никакъв начин да изкарвате пари, така че не ги използвайте като извинение да вредите на себе си. 

Когато ви саботират и няма как да се справите

Има много лоши и завистливи хора. Ако се сблъсквате с такива на работното място ( и не дай си Боже са на по-висока позиция от вас), то те постоянно ще ви саботират и ще ви усложняват живота, което ще доведе до много нерви и изразходена енергия от ваша страна напълно безпредметно. 

Когато обстановката е прекалено токсична 

Понякога може вие директно да не сте под прицел, но да сте в епицентъра на чужда война и да станете косвена жертва. Токсичната работна среда е изключително вредна и може да ви разболее не само емоционално, а и физически. В един момент ще ви стане толкова неприятно да ходите на работа, че само мисълта сутрин ще ви разболява. Тогава няма смисъл да се тровите бавно бавно, а по-добре веднага се огледайте за нещо друго. 

Когато ви задължат да правите неща, срещу принципите и правата ви 

Всеки човек има собствени ценности и принципи. И понякога те не съвпадат с нещата, които се очакват от него. Ако политиката на работа е такава, че вие вървите срещу себе си, няма да имате мира и това постоянно ще ви причинява фрустрация и дискомфорт. Едва ли ще успеете да промените начина на работата на фирмата ви, а вероятно са ви казали, че ако не следвате правилата, ще трябва да си търсите друго място. 

Когато ви дават фалшиви обещания 

Много работодатели използват влошената икономическа обстановка да не изпълняват обещанията си. Било то за повишение, за отпуск, за смяна на позицията и т.н. Веднъж може да проявите търпение, но имайте предвид, че ако продължават да бавят и да заобикалят обещанията си, няма да ги изпълнят. А това означава, че доверието помежду ви е нарушено и вие ще се чувствате постоянно излъгани, което не е добра основа за продуктивна работа.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари