IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са симптомите на хазартна зависимост?

23 ноември 2021 09 30

Снимка: ПР

Хазартната индустрия предлага огромно количество елементи, чрез които потребителите да се забавляват, но истината е, че светът на спортните залози, казино игрите и т. н. не е за всеки. Вероятно всеки един от вас е чувал израза „от играчка – плачка“ и именно за този тип развлечение той е изключително подходящо описание.

Ние всички бихме искали да започнем деня си с определена сума в сметката в BWIN sport или друг букмейкърски сайт, а в края му да имаме в пъти повече средства в нея, но това е цел, която не се постига току-така. Всеки един от нас, който е решил, че ще отделя някаква част от средствата си, за да играе, трябва много внимателно и най-вече разумно да прецени финансовото си състояние, за да оцени каква част от парите си е редно да рискува. А още по-обстойно е необходимо да се въздържа от прекомерни рискове, защото това е един от първите признаци на хазартната зависимост.

Защо хазартните игри може да са опасни?

Насладата от това да сме познали, че нещо ще се случи, преди да се е случило е усещане, което носи пристрастяване и мнозина биха искали да го изпитат много по-често, отколкото е възможно. Но нека на първо място разгледаме какви са белезите на прекомерното залагане и какво да предприемем за справяне със зависимостта.

Едно от първите неща е постоянното покачване на размера на залога. От една страна това е нормален процес, което всъщност го прави още по-коварен, тъй като в началото на „пътя“ на един потребител е обичайно залозите да са по-малко и да се правят „просто ей така“. В последствие, с придобиването на опит, умения и амбиция, а може би дори и печалби – човек си казва, че може да увеличи риска, за да увеличи и печалбата. Точно тук е ключът – въпреки това да може да направи реална оценка на това какво може да си позволи да загуби, защото в хазартните игри гаранции няма, и никога да не си позволява да прекрачи този лимит. Именно поради тази причина много букмейкъри предлагат опцията да поставим ограничение на максимално допустимите залози за даден период от време.

Факторите „чуждо мнение“ и „да избием загубата“

Друго, което често води до неуспехи е чуждото мнение. Няма смисъл да правите залози, за нещо, което не следите по принцип, доверявайки се на нечия оценка, особено ако нямате яснота доколко аргументирана е тя. Например вие сте футболен запалянко и гледате мачове от всякакви първенства, но това изяжда времето ви да гледате тенис мачове. Чули сте от ваш познат, че световният номер едно ще играе днес срещу квалификант и решавате да поставите сериозна сума на фаворита. И да, шансът залогът да е успешен е голям, но има множество фактори, които биха могли да обърнат нещата в лоша посока, за които вие дори не подозирате. И по-лошото е, че отговорността за загубата си е само ваша. Затова се доверявайте на себе си.

Не на последно място трябва да избягваме поставянето на залог, след неуспешен такъв с цел връщане (избиване) на загубите ни. Това, може би, е най-големият признак, че нещо не е наред и че трябва да се обърнем за помощ към някого. Компаниите предлагат подобна помощ, защото знаят, че предлаганото забавление може да предизвика опасна зависимост, а това няма да е добре нито за нас като потребители, нито за бизнеса им. Това, което ние ще ви препоръчаме е винаги да премисляте поне „още веднъж“, преди да поставите някой залог и да сте разумни и хладнокръвни, когато играете. Именно това е ключът към удовлетворението, здравето и успеха. Късмет на всички!

Автор на статията:
Tialoto.bg