IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изберете правилната банка за вашия кредит?

24 ноември 2021 17 18

Снимка: ПР

Разнообразието от кредитни продукти и финансови институции, отпускащи заеми, прави избора на банка, от която да изтеглите кредит, нелека задача. Правилният избор изисква проучване на условията на кредитната институция, на лихвените проценти и изискванията към потребителите, за да получат одобрение на молбата за кредит, на начина на теглене и погасяване на кредита. Само в съвкупност отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да изберете правилата за вас, вашите потребности и възможности банка.

Какво е важно да проверите, за да направите най-правилния избор?

  1. Когато избирате кредитен продукт и банка, обърнете внимание не само на лихвата, но и на ГПР. Годишният процент на разходите реално показва оскъпяването на кредита и ви ориентира кой е по-изгодният за вас. Възможно е продукт с по-висок лихвен процент, но по-ниско ГПР да се окаже по-изгоден от предлаган от друга финансова институция с нисък лихвен процент, но висок ГПР. Изчислете внимателно и прецизно, за да направите най-изгодния за вас избор.
  2. Условията на кредитиращата институция, за да получите одобрение, са от ключово значение. Проучете ги предварително и кандидатствайте там, където отговаряте на условията. Има условия като минимална възраст и чисто кредитно досие, които са общи и валидни за всички банкови финансови институции, и условия, които са специфични за конкретната банка. Финансовите институции не са склонни да правят компромис с изискванията и условията си, поради което познаването им е добър ориентир за потребителя пред коя банка да кандидатства за кредит.
  3. Потребителите, които се нуждаят от кредит, но не могат да посочат поръчител, следва да потърсят банкова финансова институция, която не отправя това условие към кандидатстващите. В този случай потребителите следва да потърсят кредити от банки без поръчител, които са възможни, реални и съществуващи.
  4. Начинът на кандидатстване за кредита и на погасяването му също са сред критериите, които обосновават избора. Потребителите, които нямат достъп до офиси и клонове на финансовите институции или не желаят да присъстват физически при подписване на договора за кредит, следва да се насочат към банки, които предлагат онлайн кредитиране, бързи банкови кредити, които се отпускат изцяло онлайн и само срещу лична карта. Банките, предлагащи тази услуга, са правилният избор за този тип потребители.
  5. Сумата, за която може да се кандидатства, също е от значение за избора. Различните банкови институции имат различни максимални стойности на кредитните продукти. Потребителите следва да потърсят банка и кредит, задоволяващи техните нужди.
  6. Сигурността и легитимността са от значение при избора. Давайте предимство на финансови институции, които подлежат на контрол от БНБ, легитимни са, известни в публичното пространство и с позитивни отзиви от клиенти.
  7. Потребителите, които се страхуват за финансовото си бъдеще, изпитват несигурност за работното си място или се притесняват от неприятно стечение на обстоятелствата, следва да се насочат към банкови финансови институции, предлагащи застраховка на кредита, която го покрива изцяло или частично при болест, нетрудоспособност, загуба на работното място и други неблагоприятни събития. Това ще даде сигурност и спокойствие на тези потребители и ще направи избора им правилен.
Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари