IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да научите бебето да използва проходилка

25 януари 2022 09 00

Снимка: IStockphto

Снимка: IStockphto

Въпреки че бебето може да се научи да ходи и без проходилка, много родители предпочитат удобството на този уред – стабилността, играчките по него, възможността детето да го използва самостоятелно и да се придвижва из помещението, без да се изисква да бъде постоянно поддържано от възрастен. Ако този вариант допада и на Вас, ето как да научите своето бебе да използва проходилка.

Запознайте го с нея

Повечето бебета бързо харесват проходилката и започват сами да искат да стоят в нея. Но все пак е възможно детето да се уплаши от новата вещ или пък в деня, в който му я покажете, то да е раздразнително. Ако усетите нежелание, може да направите няколко неща.

На първо място, запознайте бебето с проходилката. Седнете на пода до нея, като държите детето в скута си, и му дайте възможност да я разгледа, да я докосне, да я изследва самó. Показвайте му внимателно и с въодушевление как тя се движи и какво могат да правят играчките, докато събудите интереса му.

Осигурете удобство

Сложете внимателно детето в седалката. Погрижете се крачетата му да са на правилното място, преди да го сложите да седне в нея. Проверете дали детето се чувства удобно в седалката, дали е в средата, дали крачолите не са се набрали. Нагласете височината така, че стъпалата му да стъпват добре на пода, без да се сгъват твърде много в коленете. Накрая закопчейте колана, за да предпазите мъничето от инциденти.

Научете бебето да се изправя

Ако бебето просто седи в проходилката, вероятно още не е осъзнало, че може да се изправи, без да падне. За да му помогнете, можете да го държите, както обикновено, докато се изправи, след което да го пуснете. Щом веднъж разбере, че може да използва за опора проходилката вместо Вас, ще започне да се изправя само.

Помогнете му да се движи

Дори и след като се е научило да се изправя на крачетата си в проходилката, възможно е бебето все още да не осъзнава, че може и да се движи. В повечето случаи първото придвижване става случайно –детето рита с крачета от вълнение и така се избутва. Но ако това не се случи, можете да му помогнете. Можете леко и внимателно да бутате проходилката, докато детето е в нея и е стъпило на земята. В този случай обаче внимавайте то да не влачи или усуква крачетата си, за да може в старанието си да пази равновесие, да се досети да пристъпи. Може да опитате и да подмамите бебето самó да се придвижи малко напред, като държите наблизо пред него любима играчка или лакомство. В стремежа си да я достигне то може да разбере как да използва проходилката.

Имайте търпение

Често първите движения на бебето в проходилката са доста хаотични и дори неочаквани за него и това обаче може да го стресне. В такъв случай ще е добре нежно да насърчите детето да използва проходилката. Имайте търпение – умението да задвижва колелцата само по себе си изисква време, а за да успее и да я насочва, ще има нужда от още и още опити и провали. Ако усетите, че детето се изморява, разочарова или изнервя, просто го извадете от нея, за да смени заниманието и да си почине.

Автор на статията:
Tialoto.bg