IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистериозното изчезване на Агата Кристи - какво се е случило през 1926 г.?

22 май 2022 18 00

Писателката изчезва за 11 дни, в търсенето се включва и Артър Конан Дойл

Снимка: Pixabay

На 3 декември 1926 г. английската писателка Агата Кристи изчезва от дома си в Бъркшир. Това е история в духа на нейните творби – със странен сюжет, много неразгадани мистерии и неочакван кулминационен момент.

Какво се случва в онази зимна вечер и защо никой не можа да намери Агата Кристи в продължение на почти две седмици?

1926 г. не е лесна година за английската писателка - майка й умира, а известно време по-късно собственият й съпруг й признава, че се е влюбил в друга жена. И една вечер, около 21:30 часа, Агата Кристи станала от любимия си стол в хола, качила се в стаята на дъщеря си и, целувайки я, бързо слязла. Тя се качила в колата си и потеглила през нощта. През следващите 11 дни никой не знаел къде е и какво се е случило с нея.

Изчезването й предизвиква голям обществен интерес, тъй като по това време Агата Кристи вече била доста известна писателка с много почитатели, пише Marieclaire. Над 1000 полицаи били изпратени да я търсят, към тях се присъединили и близо 15 000 души, които били загрижени за случилото се. За първи път в историята дори самолети участвали в операцията по издирване.

Министърът на вътрешните работи, сър Уилям Джойнсън-Хикс, бил изключително разтревожен от изчезването на писателката и наредил на полицията да разреши случая възможно най-скоро. Колегите на Кристи също не останали настрана – двама от най-известните криминални писатели на времето – Артър Конан Дойл и Дороти Л. Сейърс, се присъединили към екипите за издирване. Всички се надявали, че техните специални познания ще бъдат полезни при решаването на тази загадка.

Доста бързо полицаите успяват да открият колата, с която Агата Кристи е напуснала дома си на 3 декември. Била паркирана на стръмен склон в резерват в графство Съри. В колата е намерена шубата на писателката, но самата тя не била там. Колата била в добро състояние, така че полицията нямала причина да смята, че Кристи е сериозно ранена.

Малкият пробив в разследването не дал допълнителни улики за разрешаване на мистерията, а ценното време продължавало да тиктака. Вторият и третият ден от търсенето не дали резултати. Журналистите, разбира се, вече били наясно с мистериозното изчезване на писателката и тъй като полицията мълчала, те сами започнали да публикуват версии за случилото се.

Много от представителите на пресата се придържали към теорията, че Агата Кристи вече не е между живите. Недалеч от резервата е имало езеро с лоша репутация. Било известно като Тихия басейн. Малко преди изчезването на Кристи там се удавили две малки деца. Въз основа на това журналистите изнесли присъда - Агата умишлено е дошла в такава пустош, за да се самоубие. Според тях сътресенията от последната година силно повлияли на психическото й състояние и тя решила да се отърве от всички проблеми наведнъж.

Други репортери твърдят, че издирването на тялото на Кристи изобщо не трябвало да бъде в Съри, а недалеч от собствения й дом. Имало слухове, че в пристъп на кавга писателката е била убита от съпруга си, герой от Първата световна война, и колата е била специално откарана, за да постави разследването на грешен път. Почти всички знаели, че той има любовница, а жена му само му пречела.

Имало обаче и такива, които били скептични към ужасните теории. Малка група журналисти били убедени, че цялата история не е нищо повече от рекламен трик. Умен трик за популяризиране на новата книга на Агата Кристи.

Скоро станало ясно, че трябва да се използва "тежката артилерия" - специалните умения, които притежават известни писатели от детективския жанр. Артър Конан Дойл е бил голям почитател на окултните науки, а година по-рано той дори председателства най-големия Международен спиритуалистичен конгрес в Париж. За да разгадае мистерията на изчезването на Агата Кристи, той се заел да се обърне към свръхестествените сили. Той взел една от ръкавиците на колежката си и я занесъл в английска медия. Специалистът по паранормални явления дълго време се опитвал да „създаде духовна връзка“ със собственика на ръкавицата, но усилията му били неуспешни. Тогава Дороти Сейърс се присъединила към разследването. Тя се въоръжила с лупа и особено внимателно разгледала мястото на изчезването на писателката. Уви, и това се оказало безполезно.

В началото на втората седмица от издирването новината за изчезналата на Агата се разпространила по целия свят. New York Times посветил първа страница на събитието.

Едва на 14 декември, 11 дни след изчезването на Кристи, тя най-накрая била открита в хотел в Харогейт, град в Северен Йоркшир, който се намира на 400 километра от мястото, където била намерена колата й. В същото време Агата каза, че абсолютно не помни как се е озовала толкова далеч от дома. Следователно картината на случилото се било необходимо да се възстанови полицията.

Служителите на реда стигнали до извода, че в нощта на 4 декември Кристи решила да отиде до Лондон с колата си, но след това (по необясними причини) променила плановете си. Тя оставила колата си извън пътя и отишла пеша до жп гарата, където взела влак за Харогейт. При пристигането си в курортния град тя се настанила в хотел Swan Hydro (днес той се нарича "Старият лебед"). Колкото и да е странно, тя се представила с името на любовницата на съпруга си Тереза ​​Нийл.

През 20-те години на миналия век Харогейт е популярна ваканционна дестинация за каймака на обществото. Агата се радвала да общува с аристократи и участвала в тържествени приеми. Но един ден тя била разпозната от хотелски музикант на име Боб Тапин. Разбира се, той чул за мистериозното изчезване на известната писателка и побързал да съобщи за всичко в полицията.

Полицията веднага казала на съпруга на Кристи къде е тя и той веднага купил билет за следващия влак до Харогейт. Когато обаче стигнал до хотела, съпругата му го посрещнала доста равнодушно. Тя помолила объркания си съпруг да изчака в антрето, докато самата тя се качи горе и дълго време избирала вечерна рокля, за да се прибере в пълния си блясък.

Дълго време се смяташе, че Агата Кристи никога не е говорила за тези 11 дни, когато е смятана за изчезнала. Затова се появиха много версии за това какво наистина се е случило с нея между 3 и 14 декември 1926 г.

Съпругът й казва, че писателката е загубила паметта си в резултат на автомобилна катастрофа. Но биографът Андрю Норман е убеден, че обяснението е малко по-сложно. Според него причината за странното поведение на Агата Кристи може да бъде "дисоциативна фуга" - рядко психично разстройство, което се характеризира със спонтанно преместване на непознато място, след което човекът напълно забравя цялата информация за себе си, дори името си. Според психоаналитиците това разстройство е защитна реакция на организма към психическа травма или непоносима житейска ситуация.

След завръщането си у дома обаче Агата Кристи постепенно намира сили да живее. Тя се развежда със съпруга си през 1928 г. и писателската й кариера започва да се развива дори по-бързо от преди.

Преди няколко години съвременният писател Андрю Уилсън представи своята версия за мистериозния инцидент от 1926 г. Той проучил стари полицейски доклади, разкази на очевидци и всички интервюта, които Агата Кристи някога е давала на пресата, и стигна до заключението, че в нощта на изчезването си писателката наистина е искала да се самоубие, защото е страдала от депресия от дълго време.

„Общоприетото предположение е, че Агата никога не е говорила за скандала от 1926 г., което не е напълно вярно“, обяснява Уилсън.

През 1928 г. писателката разказва пред The ​​Daily Mail, че на 3 декември следобед се прибирала с кола след посещение при роднини и видяла дълбока кариера. „Изведнъж просто исках да завия натам“, каза тя. „Но дъщеря ми също беше в колата, така че прогоних тази мисъл. През нощта се чувствах ужасно зле. Имах чувството, че не може да продължава така. И напуснах къщата в състояние на голямо нервно напрежение с намерението да направя нещо отчаяно".

Андрю Уилсън вярва, че Агата Кристи съзнателно е шофирала до резервата, където по-късно е намерена нейната кола. Когато обаче писателката стигнала до целта си, тя не успяла да завърши планираното си самоубийство, защото почувствала, че е погрешно - не християнско. След това тя измислила цялата история със загубата на памет, така че никой да не разбере за постъпката, която е искала да извърши онази нощ.

По един или друг начин може никога да не разберем със сигурност какво се е случило през 1926 г. с Агата Кристи. Кралицата на детективския жанр ни остави загадка, която дори Еркюл Поаро не можа да реши.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари