IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Вкус на лято – Лесна рецепта за домашен пай с пистачо

24 юни 2025 17 50

Направете си вкусен пай с шамфъстък или сладоледени барчета

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Лятото започна, а желанието да хапнем нещо изкушаващо и сладичко, но и освежаващо, все повече нараства.

Но… все пак е добре да внимаваме и да подбираме малко по-здравословен вариант, от който да хапваме повечко, без да се притесняваме от количествата.

Предлагаме ви един малко healthy и лек вариант на домашен пай – идеален за лятото!

Домашен пай с пистачо

Необходими продукти

За блата

  • 200 грама грахам/ръжени/лимецови крекери
  • 2/3 с. л. разтопено масло
  • 1/4 чаша шамфъстък, нарязан на ситно

 

За пълнежа

  • 1 1/2 чаши шамфъстък (неосолени и почистени)
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 1 1/2 чаши сирене рикота/обезмаслена извара
  • 1 чаша обикновено кисело мляко/скир/ гръцко кисело мляко
  • 226 грама крема сирене (омекотено)
  • 3/4 чаша мед/кленов сироп или някакъв подсладител
  • 1/2 чаша мляко – краве, ядково или растително

Начин на приготвяне

1. Подгответе блата

• Натрошете крекерите на фини трохи (в кухненски робот или затворете в плик и натрошете с точилка).

• Смесете нарязания шамфъстък и разтопеното масло, докато текстурата стане хомогенна.

• Загладете сместа на дъното на форма за кекс около 23 см.

• Оставете в хладилник да стегне, докато приготвяте плънката.

2. Направете пълнежа

• В кухненски робот или блендер разбийте шамфъстъка, млякото и кокосовото масло, докато станат на фина смес.

• Добавете рикотата, киселото мляко, крема сиренето и меда. Блендирайте до напълно гладка и кремообразна смес.

3. Сглобете пая

• Изсипете плънката върху охладения блат. Използвайте шпатула, за да изгладите горната част.

• Покрийте с капак или фолио и оставете във фризера поне 4 часа преди сервиране.

4. Декорирайте пая

Преди сервиране, гарнирайте с нарязано или наситнено на прах пистачо, свежи плодове и малко прясна мента.

5. Можете да замразите във фризера и да разрежете във форма на свежи летни барчета.

Насладете се в компанията на студена домашна лимонада със стръкче мента и кубчета лед!

За още летни идеи и рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари