Лятото започна, а желанието да хапнем нещо изкушаващо и сладичко, но и освежаващо, все повече нараства.
Но… все пак е добре да внимаваме и да подбираме малко по-здравословен вариант, от който да хапваме повечко, без да се притесняваме от количествата.
Предлагаме ви един малко healthy и лек вариант на домашен пай – идеален за лятото!
Домашен пай с пистачо
Необходими продукти
За блата
- 200 грама грахам/ръжени/лимецови крекери
- 2/3 с. л. разтопено масло
- 1/4 чаша шамфъстък, нарязан на ситно
За пълнежа
- 1 1/2 чаши шамфъстък (неосолени и почистени)
- 2 с. л. кокосово масло
- 1 1/2 чаши сирене рикота/обезмаслена извара
- 1 чаша обикновено кисело мляко/скир/ гръцко кисело мляко
- 226 грама крема сирене (омекотено)
- 3/4 чаша мед/кленов сироп или някакъв подсладител
- 1/2 чаша мляко – краве, ядково или растително
Начин на приготвяне
1. Подгответе блата
• Натрошете крекерите на фини трохи (в кухненски робот или затворете в плик и натрошете с точилка).
• Смесете нарязания шамфъстък и разтопеното масло, докато текстурата стане хомогенна.
• Загладете сместа на дъното на форма за кекс около 23 см.
• Оставете в хладилник да стегне, докато приготвяте плънката.
2. Направете пълнежа
• В кухненски робот или блендер разбийте шамфъстъка, млякото и кокосовото масло, докато станат на фина смес.
• Добавете рикотата, киселото мляко, крема сиренето и меда. Блендирайте до напълно гладка и кремообразна смес.
3. Сглобете пая
• Изсипете плънката върху охладения блат. Използвайте шпатула, за да изгладите горната част.
• Покрийте с капак или фолио и оставете във фризера поне 4 часа преди сервиране.
4. Декорирайте пая
Преди сервиране, гарнирайте с нарязано или наситнено на прах пистачо, свежи плодове и малко прясна мента.
5. Можете да замразите във фризера и да разрежете във форма на свежи летни барчета.
Насладете се в компанията на студена домашна лимонада със стръкче мента и кубчета лед!