- Чиата е здравословна алтернатива, когато става дума за нещо вкусно, но в същото време полезно и леко.
- Малките зрънца присъстват в повечето диетични режими поради невероятната си способност да набъбват, превръщайки се в желе, което държи организма сит за по-дълго време.
- Освен това чиата има свойството да извлича всички токсини от тялото и да подпомогне тяхното изхвърляне.
Затова е и най-предпочитана добавка към различни десерти, салати и ястия.
В навечерието на астрономическото лято и на фона на все по-високите температури ви представяме един лесен десерт, с който да се разхладите в жегите.
Рецептата е лесна за изпълнение, естествено подсладена, веган и без глутен.
Всеки може да я направи! Богата е на омега-3 и е перфектната закуска в движение.
Шоколадов чиа пудинг с горски ягоди
Съставки
- 1/4 чаша неподсладено какао на прах
- 3-5 супени лъжици кленов сироп
- 1/2 ч. л. смляна канела
- 1 щипка морска сол
- 1/2 ч. л. ванилов екстракт
- 1 ½ чаша бадемово мляко, неподсладено (или леко кокосово мляко за по-кремообразна текстура)
- 1/2 чаша семена от чиа
- Горски ягоди
- Черен шоколад
- Мента
Начин на приготвяне
-
В малка купа добавете какао на прах, (което преди това пресейте) кленов сироп, канела, сол и ванилия и разбийте, за да се смесят добре всички вкусове.
-
Добавете малко мляко и разбийте, докато се образува кремообразна текстура. След това добавете останалото мляко и разбийте до гладкост.
- Добавете семена от чиа и разбийте още веднъж, за да се смесят добре. След това покрийте съда и охладете за една нощ или поне за 3-5 часа.
- Сервирайте охладено с горски ягоди отгоре, стръкче мента и настърган черен шоколад.
Ментата ще придаде нотка аромат и свежест, а черният шоколад – още повече наслада.
Бонус – черният шоколад е полезен за мозъка и е отличен антиоксидант. А и не съдържа захар, ако е над 90% какао.
Насладете се на ягодовия чиа пудинг – една лятна шоколадова свежест!