IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танци, протести и слънчево настроение – пътуването на Уилям и Кейт до Карибите

21 март 2022 16 30

Двамата ще прекарат там една седмица

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кейт Мидълтън и принц Уилям официално заминаха за първата си обиколка отвъд океана от две години насам. Двамата следват стъпките на кралица Елизабет II, заминавайки за Карибите, където ще останат осем дни и ще посетят Ямайка. Държавата е дълбоко свързана с кралското семейство, като това е първото място, което Елизабет посещава, след като сяда на трона преди 70 години.

Обиколката на херцозите започна от Белиз, където ще останат за три вечери, след което заминават за Ямайка и Бахамите. Кралицата внимателно ще следи всяка една тяхна стъпка от дома си в Уиндзор, като принц Уилям е говорил с нея преди заминаването си. Тя му е споделила част от спомените, които е създала в карибските държави.

Тъй като обиколката започва в Белиз, Уилям ще се завърне няколко години назад, когато заведе Кейт да види военната тренировъчна база в джунглата, където прекара известно време заедно с уелската гвардия, когато беше в армията. По време на посещението си на Бахамските острови, двойката ще вземе участие в Платинената юбилейна регата по ветроходство – спорт, който заемаше важно място в сърцето на принц Филип.

Двойката ще защити и някои от любимите си каузи. Насочвайки се към екологичните проблеми, те ще посетят един от носителите на наградата Earthshot на остров Гранд Бахама, за да видят новаторските идеи за възстановяване и запазване на рифовете. Това ще бъде първият път, в който херцозите посещават финалист на Eartshot.

Кейт, от своя страна, ще се фокусира върху ранното детско развитие в Ямайка, отправяйки се към учителския колеж Shortwood, където се надява да обърне внимание на работата с деца в страната. Колежът провежда изследвания в тази област и обучава студенти да започнат работа като учители още след завършването си.

„Това са три държави, с които Нейно Величество има изключително топли отношения след многократни посещения по време на нейното управление. Тези пътувания помогнаха за вдъхновение за много от ангажиментите, които Техни Кралски Височества ще извършат по време на турнето си“, казва говорител на двореца. Допълва се, че херцогът и херцогинята на Кеймбридж ще се съсредоточат и върху честването на богатите култури, които са уникални за тези три страни.

Във всяка страна ще има и бляскави вечерни приеми, където двойката ще се срещне с видни местни жители и ще посети обществени пазари, като типично бахамският Fish Fry. Там Кейт и Уилям ще се срещнат с продавачи, които ще им приготвят местна кухня, включително салата от раковини.

Според двореца, двойката се надява да се срещне с възможно най-много местни хора. „По време на пътуването си из Карибите, Техни Кралски Височества ще се срещнат с голямо разнообразие от групи, включително деца, млади хора и семейства, работници на първа линия, обслужващ персонал, лидери от правителството, бизнеса и благотворителния сектор, както и вдъхновяващи природозащитници и млади професионалисти“, гласи официалното съобщение.

Пътуването до Бахамите също ще ги отведе да видят ефектите от изменението на климата върху крехката екосистема и екстремното време. Те ще видят от първо лице как хората в Абако се справят след урагана Дориан през 2019 година.

Трудното начало

Макар програмата на кралското семейство да беше стриктно подготвена, тя претърпя промени.

Кейт и Уилям бяха принудени да отменят първото си посещение на какаова ферма в Белиз, след като беше организиран протест срещу тяхната визита. Причината беше колониализмът и използването на футболно игрище за кацането на кралския хеликоптер. Жителите на Индиън Крийк бяха снимани с табели, върху които пишеше „Принц Уилям, напусни нашата земя“.

Съобщава се, че местният народ Q'eqehi Maya е бил в спор с благотворителната организация Flora and Fauna International, на която Уилям е патрон, и местния щат за правата върху 12 000 акра земя.

Себастиан Шол, председател на село Индиън Крийк, беше цитиран от Daily Mail, казвайки че кралските особи могат да кацнат навсякъде, не и на тяхната земя. Лидерът на младежкото движение в селото Дионисио Шол добави „За нас това наистина беше голяма обида. Организаторите казаха, че трябва да позволим да се използва футболното игрище и че тези хора идват в нашето село и затова трябва да изглеждаме добре“.

Кралски източник потвърди, че посещението е било отменено поради „чувствителни теми“, свързани с общността в Индиън Крийк и кралската двойка ще посети друго място.

Танци и официален първи ден на Карибите

След трудното начало, Кейт и Уилям все пак успяха да посетят какаова ферма в Белиз. Те избраха семейната ферма Che'il Mayan и шоколадовата фабрика в централен Белиз, където научиха за процеса на приготвяне на шоколад.

Мидълтън, която носеше миди рокля на Tory Burch в синьо, допълнена от сламена чанта, и принц Уилям видяха от първо лице как суровото какао се превръща в световноизвестния шоколад на маите. „Правите го да изглежда толкова лесно“, казва Кейт на водача, докато той умело извлича какаови зърна от шушулката. Тя също така опита да смели няколко зърна по време на демонстрацията.

Херцозите продължиха посещението си във фермата с пътуване до крайбрежното село Хопкинс – културният център на общността Гарифуна в Белиз. Районът е известен със своите гостоприемни хора и Уилям и Кейт бяха посрещнати с различни демонстрации на местната култура. Двойката дори се присъедини към празненствата, танцувайки традиционен танц и опитвайки ястието худуту.

„Те са невероятна двойка и бихме искали да дойдат по всяко време с децата си Шарлот, Джордж и Луи“, казва един от домакините на събитието. Допълва, че херцозите знаят как да танцуват и бързо са попили от местната култура.

Летният стил на Кейт

Кейт Мидълтън очевидно е готова за лятото.

Кейт Мидълтън

Снимка: Getty Images

Херцогинята демонстрира своя тропически стил в неделя в какаовата ферма в Белиз. Тя избра синя флорална рокля от Tory Burch, която съчета със сандали от Stuart Weitzman и сламен клъч на Anya Hindmarch.

При кацането си в Белиз Мидълтън носеше друг син ансамбъл, включващ дантелен костюм с пола на Jenny Packham и син клъч.

Кейт Мидълтън

Снимка: Getty Images

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари