IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранно събуждане, спорт... Пет полезни навика на успешните хора

6 октомври 2023 17 50

Вижте ги

Снимка: IstockPhoto

Как трябва да започнете деня си, за да попаднете в компанията на успешни хора?

Сутринта е най-важното време от деня. Успешните хора не остават в леглото до единайсет. Дори тези, които са изградили бизнес и могат да си го позволят, предпочитат да стават рано и да започват деня си с определени ритуали – неизменни действия, които се извършват по едно и също време. Нека да разберем какви са тези ритуали и защо са необходими.

Ранно събуждане

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук става в 4:30 сутринта. Джак Дорси, създател на Twitter – в 5:30. Меган Маркъл – в 5 сутринта. Това са само няколко примера, но всъщност сред успелите и известни хора има много ранобудни.

Ранното събуждане има голям ефект върху тялото. Ставайки в точното време, се чувствате енергични до вечерта. Това също ви дава достатъчно време, за да завършите нормално сутрешния си ритуал.

Най-важното е да не си лягате твърде късно. Съвременната медицина смята, че най-дълбокият и възстановяващ сън е между 22:00 и 23:00 часа, като лекарите препоръчват 7-9 часа сън. Вероятно знаете вашата норма, а ако не, експериментирайте няколко седмици и намерете оптималното време за лягане и събуждане.

За спокоен сън е важно да не ядете и да не пиете през нощта. В противен случай няма да спите достатъчно: тялото ви ще бъде заето да смила храната и поради водата е вероятно да се събудите посред нощ, за да отидете до тоалетната.

Друга тайна е да ставате веднага след събуждане. Колкото по-дълго лежим в леглото, толкова по-голямо е изкушението да поспим още няколко часа. Не се предавайте, станете веднага. Ако това е много трудно, първо опитайте малък психологически трик: нагласете будилника пет минути по-рано от желания час. Например, ако искате да се събудите в 6, оставете алармата да звъни в 5:55. Дайте си тези пет минути за разтягане и до шест ще сте на крака.

След ставане е важно веднага да оправите леглото си, да измиете лицето си и да измиете зъбите си. Това е един вид настройка на мозъка ви към факта, че денят е започнал и няма връщане назад. След това изпийте чаша вода: по време на сън тялото се дехидратира и водата ще му помогне да се събуди.

И последното нещо, което ви помага лесно да ставате сутрин, е ясният план за ранните часове. След като си създадете сутрешен ритуал, сами ще видите колко лесно е да станете от леглото. Преди това просто напишете какво ще правите. Това е важно за мозъка: той не мисли много добре рано сутрин и ако има намек, има по-голям шанс да не проспите времето си и да направите нещо полезно.

Ясен план за деня

Тази точка е изключително важна за вашата продуктивност. Освен това трябва да подготвите план за утре вечерта. Един час преди лягане прегледайте графика си, преоценете силата си и вижте дали имате време за пътуване (като вземете предвид задръстванията) и срещи. Важно е да проверите дали има достатъчно време сутрин преди първата важна задача – трябва да е достатъчно.

Медитация

Медитацията помага да успокоите мислите си и хармонично да се настроите към предстоящия ден. Хората, които медитират редовно, изпитват намалена тревожност, повишена производителност и подобрена памет.

Започнете с няколко минути, като постепенно увеличавате до удобно време. Има много различни приложения, които да ви помогнат.

Йога и спорт

Физическата активност точно сутрин ще ви помогне да се събудите, да ободрите и да заредите тялото си за целия ден. Можете да скачате на въже, батут или просто на място за 5-10 минути, веднага ще почувствате мощен заряд от енергия и ще имате достатъчно сила до вечерта.

Можете да започнете с малко: правете поздрави към слънцето всяка сутрин и когато стане по-топло, отидете на кратко бягане.

Сутрешни процедури за грижа за кожата

В този момент често се препоръчва контрастен душ или масаж на тялото с твърда четка. Но това не са задължителни точки: просто подредете сутрешната си рутинна грижа за тялото по начин, който ви е най-удобен. Може дори да е вана с мехурчета, ако ви помага да отпуснете тялото и ума си и да се подготвите за дълъг ден.

Закуска

Лекарите смятат закуската за най-важното хранене за деня. Но не започвайте деня с кафе и хлебче, поглезете тялото си с нещо наистина питателно. Можете дори да разделите закуската на две сутрешни хранения: първото един час след ставане – това може да е чаша прясно изцеден сок или смути, а второто – по-близо до излизане от вкъщи, след тренировка и душ. Тук трябва да ядете по-обилно, например да направите омлет, сандвич с авокадо и зелена салата.

Тъй като закуската е част от сутрешния ритуал, важно е тя да бъде не само вкусна, но и красива. Купете красиви чинии и прибори за сервиране, поставете салфетка и след това яжте бавно и без да бързате. Това ще ви помага да влезете в новия ден с пълни сили.

За още новини от света на здравето и здравословни практики последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари