IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 24 постижими новогодишни цели за по-здравословен и щастлив живот

30 ноември 2023 16 30

Направете 2024 своята най-успешна година досега, следвайки тези обещания

Снимка: Istock

Снимка: Istock

За много хора началото на новата година бележи възможност да обмислят живота си и да помислят къде биха искали да бъдат в бъдеще. И въпреки че новогодишните обещания имат донякъде лоша слава защото насърчават и нереалистични цели, те също така могат да бъдат чудесна отправна точка за приоритизиране на нашето здраве и благополучие. Идеята е да си поставите напълно постижими цели, които да не са съсредоточени толкова върху преразглеждане на текущия ви живот, а повече да ви накарат бавно да адаптирате нови рутини и навици, които ще ви накарат да се почувствате страхотно за себе си.

Идеята е да поемете контрола над мислите си и тези постижими решения да облекчат стреса в живота ви, да намалят безпокойството и да подобрят цялостното ви благосъстояние.

Дори ако пътят към преоткриването на себе си започне малко трудно, винаги можете да се върнете на правилния път по всяко време през годината. Така че отделете време, за да прегледате опциите по-долу, може би ще изберете своите пет най-добри обещания, върху които да се съсредоточите през новата година.  Нека 2024 бъде вашата година!

А ето и нашите топ 24 предложения за новогодишни цели: 

1. Отделете повече време за семейството

С натовареното ежедневие може да е трудно да дадем приоритет на прекарването на времето с любимите хора, особено ако те живеят далеч или самите те имат напрегнати графици. Но тази година полагайте съзнателни усилия да прекарвате повече време с близките си, независимо дали става въпрос за планиране на месечни семейни вечери или просто чрез телефонни разговори поне два пъти седмично.

2. Изградете по-добър бюджет

Ако има едно новогодишно обещание, което ще ви помогне най-много в дългосрочен план, това е да си дадете обет да пестите повече пари. Преди да се върнете в офиса през януари, очертайте по-груб бюджет и направете план за това как ще се придържате към него. Приложенията за бюджетиране могат да ви помогнат да направите това възможно най-безболезнено. И помислете за навиците си за пазаруване, като преосмислите кога и как купувате неща за дома и семейството си; често има начини да пестите повече и от това (например да пазарувате на едро, в определени дни и в определени магазини).

3. Практикувайте благодарност

Безпокойството може да ви тормози през всеки сезон, във всички периоди на живота.  Ако се тревожите твърде много, вие лесно ще оставите мечтите си за бъдещето или минали преживявания да формират вашата реалност и настояще. Практикуването на благодарност и внимателност означава да правите всичко възможно, за да сте благодарни за това, което имате в момента, и за това къде се намирате в живота.  Водещите психологически експерти казват, че този подход може да ви помогне да станете по-добър човек за по-малко от година.

4. Гответе нещо ново и полезно всяка седмица

Ако ви се иска да се храните по-здравословно през новата година, то трябва да се опитате да ядете и по-разнообразни храни. В крайна сметка разнообразието е подправката на живота. Тази година поне веднъж седмично изберете лесна рецепта за вечеря, която никога не сте опитвали, но за която знаете, че ще е хем вкусна, хем здравословна за всички.

5. Четете повече книги

Януари е идеалното време от годината да се сгушите с нова книга в леглото или на дивана. Четенето може да ви помогне да се отърсите от стреса, а и да развиете въображението си.

6. Създайте си график за чистене, който ще спазвате

Поддържането на дома ви спретнат и подреден, без да правите това, което се смята за голямо почистване всяка седмица, може да ви се стори като трудна и неприятна задача. От една страна може да занемарите дома си, ако не го чистите редовно, а това да ви тежи психически и да ви създава дискомфорт. От  друга страна не е добре да прекарвате цялата си събота, а и неделя, в поддържането на чистотата на дома.

7. Пийте по-малко алкохол

Вече знаете, че не е нужно да пиете, за да се забавлявате – така че защо тази година да не намалите алкохола? Това може да помогне за подобряване на настроението, съня, кожата и имунната ви система. Освен това ще ви помогне да спестите пари в дългосрочен план.

8. Отдайте се на по-здравословна рутина на съня

Толкова много проблеми могат да бъдат проследени до лошия нощен сън. И все пак има много повече, които можем да се стремим да подобрим отвъд разумното време за лягане. Създаването на план за подобряване на вашата хигиена на съня – навиците, които поддържате, за да спите добре всяка нощ – може да изглежда различно за всеки, тъй като зависи от това кога трябва да сте активни и да работите през целия ден. Вашият мозък всъщност разчита на знаци, за да регулира вътрешния ви циркаден ритъм и изборите, които правите през деня, могат да им попречат. Започнете да поемате отговорност за съня си!

9. Намерете си ново хоби

Започването на ново хоби е едно, но присъединяването към клуб ще ви помогне да срещнете нови хора в процеса. Потърсете из интернет клубове, в които ще можете да се намерите с  хора със сходни интереси на вашите. Ще можете да създадете нови приятели в процеса. Творческите клубове също могат да бъдат благодат, като ви помогнат да се придържате към овладяването на нов занаят. А и ако научите или усъвършенствате ново умение, това наистина ще изпълни душата ви.

10. Откажете пушенето

Цигарите са изключително вредни за вашето здраве, особено за белите дробове, но тютюневите изделия като цяло представляват сериозна заплаха. Има толкова много ресурси, които да ви помогнат да започнете да се отказвате от тютюна. 

11. Научете се да обичате зеленчуците

Независимо дали искате да свалите малко излишни килограми или просто искате по-балансиран и здравословен начин на хранене, помнете, че зеленчуците са ваши приятели. Богатите на фибри зеленчуци са особено важни за здравите сърца и здравите вени. Полезната за сърцето диета набляга на продуктите, балансирани от богати на фибри пълнозърнести храни, риба, ядки, бобови растения и постни протеини. Най-здравословните зеленчуци, които трябва да се опитвате да ядете ежедневно, често удвояват полезните за червата фибри.

12. Дайте приоритет на профилактичните прегледи

Не забравяйте да си правите всички важни профилактични прегледи – не само ще се справите с неприятностите, предизвикващи безпокойство, но и ще бъде по-малко вероятно да изпуснете някакво заболяване, което с времето може да се влоши. Започнете с неща като мамография, колоноскопия и т. н. След това преминете към зъболекарския кабинет и се насочете и към вашия офталмолог.

13. Упражнявайте мозъка си

Учените винаги научават повече за това как хората работят, за да предотвратят когнитивния спад – и въпреки че данните може да са разделени, ако едно нещо е сигурно, игрите наистина могат да помогнат тук. Играйте с близките си на стимулиращите ума игри, които са един вид специална превенция за вашето когнитивно здраве.

14. Избирайте стълбите

стълби; Istock

Снимка: iStock

Всеки ден се старайте да изкачвате стълби, било то във вашия офис, дом или дори в близкия парк. Проучване, публикувано в списанието Physiology & Behavior установи, че уморените жени, които се катерят по стълбите в продължение на 10 минути, получават по-голям прилив на енергия от тези, които приемат кофеинов еквивалент на кутия газирана напитка или половин чаша кафе. Ако изберете стълбите вместо асансьора, вие не само ще горите повече калории, но и ще започнете да се чувствате по-активни и здрави! Същото важи и за ходенето пеша – винаги го предпочитайте пред возенето в кола или в градския транспорт.

15. Започнете да правите йога

Неделната сутрин е идеално време за йога. Експертите са категорични че йога практиката помага да отпуснете ума си и да укрепите мускулите си. Ако нямате време да ходите при инструктор, свалете си някои добри приложения за йога, които можете да използвате по всяко време и навсякъде.

16. Планирайте ваканция

Жените, които ходят на почивка поне два пъти годишно, имат по-нисък риск от инфаркт от тези, които го правят рядко. И изследователите са открили, че дори мисълта за предстоящо пътуване може да увеличи щастието със седмици.

17. Пийте повече вода

Знаете, че трябва да се хидратирате, а това е особено важно, ако не се  наспивате добре през нощта. Има по-голяма вероятност да бъдете дехидратирани на следващия ден след нарушен сън, тъй като хормон, който регулира опазването на водата в тялото ви, се освобождава по време на по-късните етапи на съня. Така че пийте малко повече вода през идната година.

18. Помислете за нова кариера

Ако това е вашата година за превключване на скоростите, ще го знаете в сърцето си. Потърсете си работата, от която се нуждаете, за да останете щастливи. Просто преминете стилно и ефектно в следващата фаза от живота си, без да изгаряте мостове назад.

19. Мислете положително за тялото си

Социалните медии могат да бъдат голямо предимство, за да ви помогнат да си поставите нови здравни цели през 2024 г., но също така може лесно да бъдете подведени от определени тенденции и социален натиск. Опитайте се идната  година  да мислите по-положително за тялото си, да  се приемате такива каквито сте.

20. Вдигайте тежести

Ако вече сте усвоили кардиотренировките, защо не опитате да включите нова рутина? Качественият набор от дъмбели може да ви помогне да подобрите тренировката си, да подобрите издръжливостта си и да изградите мускули. Правете поне по 15-минутни тренировки с тежести на ден и ще видите резултата.

21. Спрете да отлагате трудно решение

Стресът около важно житейско решение често кара хората да замръзнат от страх. Известно е, че умственият капацитет се намалява от стрес и безпокойство, но една голяма промяна изисква достатъчно количество мозъчна сила, за да се ориентира. Ироничният аспект на това е, че удължаването на тази агония може допълнително да влоши стреса – и да рестартира порочния кръг. Дайте си сили да вземате трудните решения тази година по-бързо и категорично.

22. Делегирайте повече задължения

Голямо проучване установи, че хората, които харчат пари за спестяващи време услуги, получават по-голямо удовлетворение от живота и щастие от тези, които харчат пари за материални блага. Ако не ви се харчат излишни пари (за домашна помощница например), то поемете най-малко любимото домашно задължение на свой приятел (колега) и го накарайте тя или той да направи същото за вас.

23. Прочистете гардероба си най-накрая

Чао, тесни дънки. Запазването на по-малки дрехи като мотивация за отслабване е глупост и може да има обратен ефект. Просто изхвърлете най-накрая всички  дрехи от гардероба си, които не сте носили в последните три-четири години.

24. Подарете си нов облик

Работата върху външния ви вид е също толкова освежаваща, колкото е и обръщането на нова страница от живота (вътрешно). Свалянето на няколко сантиметра от косата ви може да ви накара да се почувствате буквално и преносно много по-леки през новата година. Дори една семпла нова прическа или цвят на косата може да освежи дните ви и да върне духа ви през 2024 г.

За още новини от света на лайфстайла и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари