IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 кариерни цели за постигане през 2024 година

12 януари 2024 15 00

Нова година, нови професионални успехи

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вероятно вече сте си поставили фитнес цели и сте направили планове да се храните по-здравословно. Може би дори сте си казали, че ще подобрите любовния си живот и ще направите всичко възможно, за да намерите сродната си душа. Но какво става с кариерата ви? Чувството за контрол върху работата и финансите ви също е грижа за себе си и трябва винаги да подобряваме квалификацията си за по-пълноценен живот. 

10 кариерни цели за постигане през 2024 година

1. Ще придобия умение извън моята зона на комфорт

Често гравитираме към неща, в които сме добри. Година след година можем да трупаме знания и умения във вече позната сфера, оставяйки по-трудните неща за друг ден. Но тази година нека се ангажираме да научим и да изграждаме умения около неща, които са малко извън нашата зона на комфорт. Независимо дали ще се запишете на онлайн курс за допълнителна квалификация или пък ще изберете да научите език, който няма нищо общо с работата ви, но ще ви помогне с разширяването на международните ви отношения, изберете сфера, която ви е интересна, но винаги я подминавате, защото нямате достатъчно време.

2. Ще се присъединя към програма за работа в офис мрежа

колеги, работа

Снимка: iStock

Време е да разширите кръга. Намирането на ментор, съмишленици на вашето ниво или дори вдъхновяване на служители на различни етапи, може да ви помогне да преминете през кариерата си по-ефективно, работейки като съветник или източник на подкрепа и вдъхновение. Много фирми имат афинитетна група или организация за работа в екип, която може да разшири връзките ви в офиса и да ви свърже с нови колеги и приятели. 

3. Ще поискам увеличение

По някое време през следващите 12 месеца вероятно всички ние ще участваме в някакъв вид преглед на ефективността. Създайте си списък с нещата, които сте успели да подобрите в работата си, с които сте допринесли за развитието на фирмата. Искането на увеличение означава документиране на вашия успех и редовно съобщаване на вашата стойност на ръководителя. Уверете се, че сте посочили конкретно какво искате и поискайте увеличение въз основа на умения и постижения, а не само защото по-високата заплата звучи по-добре. 

4. Ще планувам следващия си етап в кариерата

работа от

Снимка: Pixabay

Началото на нови 12 месеца е идеалният период от време, за да започнете да чертаете някои действителни елементи за нова роля, която искате да проучите. Ако сте готови да преминете към нова компания, започнете да изследвате LinkedIn и да работите в колаборация със специалисти по подбор на персонала или представители на човешките ресурси във вашата област. Готови ли сте за следващата стъпка във вашата компания? Срещнете се с вашия мениджър относно стъпките за действие, вижте дали можете да се срещнете с нов отдел по съвместен проект или организирайте информационни интервюта със служители, чиито позиции ви интересуват. Новата роля не трябва да бъде незабавно на хоризонта, за да направите тези ходове. Всъщност малките стъпки във времето са нещата, които ви поставят пред всякакви неочаквани възможности.

5. Ще се науча да водя трудни разговори с колегите

Всички имаме един колега, с когото избягваме или мразим да работим. Може би той не участва достатъчно в екипен проект или може би просто е трудно да се разберете помежду си. През тази година се опитайте да използвате повече от инструментариума си за емоционална интелигентност на работа и придобийте някои умения за водене на трудни разговори. Като цяло, стремете се да се чувствате по-удобно да предоставяте обратна връзка и винаги мислете как да подобрите работния процес, производителността или целите на компанията.

6. Ще разбера личния си отпечатък

Работа от

Снимка: Pexels

Независимо дали мислим, че оставяме такъв или не, всички ние имаме личен отпечатък, дори в офиса. Така че защо не помислите какъв точно искате да е той? Първо помислете за вашите основни умения, които използвате за подобрение на работния процес. С какво се отличавате сред останалите? Трябва ли да работите върху техническите си способности или презентационни умения? Второ, уверете се, че вашата мрежа се разраства с правилния тип хора и че активно се свързвате и връщате услугите на хора, които са ви помогнали. И накрая, уверете се, че вашите умения и способности са актуални в профила ви в LinkedIn. 

7. Ще намеря публика, пред която да се упражнявам

Най-вероятно всеки от нас трябва да подобри презентационните си умения. Но е трудно да практикуваме представяне на срещи, когато сме сами у дома. Вместо това имаме нужда от място с повече хора, които обаче няма да ни съдят или от тях да зависи работата ни. Съберете приятели, роднини или дори съседи у дома, за да им покажете проекта си, да разкажете за него и след това разберете каква е обратната връзка. Подобни преживявания помагат да повишите увереността си за по-сериозните срещи, когато наистина ще застанете пред шефа си. 

8. Ще употребя максимално работните си ползи въз основа на начина си на живот

фитнес, тренировки,

Снимка: iStock

Началото на новата година е чудесно време да прегледате предимствата, които имате и да се уверите, че се възползвате от всички неща, които вашата компания предлага. Започнете да търсите как бихте могли да увеличите пенсионните си спестявания чрез вноски на работодателя и се уверете, че се възползвате напълно от гъвкавото работно време или отпуска. Като алтернатива, потърсете тези по-малко известни предимства като отстъпки за фитнес зали или предимства за пътуване до работното място.

Как чрез закона за привличането можете да си намерите мечтаната работа?

Работа на бюро – какви рискове крие седенето по 8 часа на ден

Как, ако работите твърде много, можете да влошите здравето на сърцето си

9. Ще помогна на по-нов служител

Много е лесно да бъдем погълнати от личните си кариерни цели, но нищо не е по-удовлетворяващо от споделянето на това, което сте научили досега с някого, който е дошъл по-късно. Да бъдеш наставник може да се случи изненадващо, така че не се вкопчвайте в чувството, че трябва да вземете някого под крилото си през тази година. Няколко навременни, насърчителни думи преди среща с клиент или кафе преди презентация могат да помогнат много. Освен това ще имате нова перспектива за собствената си кариерна траектория и това, което искате да постигнете.

10. Ще вместя кариерата в живота си, а не обратното

плетени шапки,

Снимка: iStock

И последно, но може би най-важно, нека си обещаем, че няма да превръщаме нашия работен свят в основна движеща сила. Въпреки че работата ни трябва да е достатъчно вълнуваща, за да ни измъкне от леглото всеки ден, животът ни се състои от много повече. През 2024 г. е добре да се ангажираме с нагласата, че работата ни е само една от многото части от живота, които допринасят за това кои сме. Важно е да дадем приоритет на здравословния баланс между професионалния и личния живот, което означава прекъсване на работата в края на работното време и активно следване на личен живот след това. 

За още новини от света на взаимоотношенията, начина на живот и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари