IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изградите кариера и да изкатерите корпоративната стълбица

25 юли 2020 18 00

Всичко започва от добре структурирания план

Снимка: Pexels

Създаването на кариера и израстването в корпоративния свят е плод на много труд и не само. За да достигнете крайната си цел, преди това трябва да имате план и ясно да знаете стъпките, по които да вървите.
Ако сте в период от живота си, в който чувствате сякаш тъпчете безцелно на едно място, то вие се нуждаете от промяна. А за да я постигнете, трябва да направите следното:

Дефинирайте целите си

Можете да получите удовлетворение от работата си само ако знаете към какво се целите. Можете да маркирате на един лист какви са целите ви в професионален план. Направете кратко проучване къде можете да ги реализирате и в каква роля точно трябва да влезете за това.

Установете уменията си

Сега, след като веднъж сте определили целите си, следващата стъпка е да видите дали притежавате нужните умения, знания и качества. Това ще ви помогне да видите в кои посоки трябва да работите, за да станете по-добри професионалисти.

Не спирайте да учите

Можете да растете в кариерата, ако винаги се стремите да сте на върха. А това означава постоянно да повишавате знанията и уменията си. Търсете начин да учите нещо ново всеки ден – работете по проекти, запишете се на курс …

Търсете обратна връзка

Говорете със своя мениджър или друг професионалист, който може да оцени работата ви и да ви насочи как да подобрите уменията си. Помолете го да сподели с вас неща от своя опит, за да можете да си представите какво би било да сте едно стъпало по-нагоре (влизайки в неговите обувки например).

Изградете си мрежа

Мрежата от контакти или т.нар. сфера на влияние са много важни неща за тези, които искат да имат кариера. Обградете се от успешни професионалисти, които не само ще ви вдъхновяват и мотивират да се развивате, но и които на практика могат да ви помогнат в тази насока. Не е задължително да са само от вашия бранш.

Поведението ви има значение

Ако вие не вярвате в себе си и не излъчвате самоувереност, ще ви е много трудно да постигнете целите си и да ви забележат като професионалист.
Нагласата ви също е важна. Трябва да сте търпеливи, позитивни, мотивирани и да не се отказвате след първата спънка. Както мъдрите хора казват: „Ние сме това, в което вярваме, че сме“.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

A ( преди 3 години )
И гледай да преспиш с по-голям шеф.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар