IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как методът 6:1 може да ви спести време и пари при всяко пазаруване

4 февруари 2024 10 30

Лесни стъпки, когато не искате да обикаляте безцелно магазина

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пазаруването и дамите имат специална връзка, която рядко може да бъде разбрана от мъжете. Независимо дали става дума за обикаляне в мола за нови дрешки или проучване на най-добрите хранителни продукти в местния магазин, всяка жена обича да прекарва значително време в пазаруване. Наречете го релаксация, успокоителна практика или интересна форма на медитация – всичко води към едно и също. 

И докато пазаруването за дрехи може да се случва веднъж на няколко месеца, то запасяването с основни хранителни продукти е задължително поне веднъж на две седмици в зависимост от това колко е голямо семейството ви. Понякога можем да се отплеснем в магазина, запленени от множеството промоции и цветни етикети, купувайки ненужни неща, които в крайна сметка ще изхвърлим при почистването на хладилника. 

За щастие има начин да опростим рутината си на пазаруване, която може да ни спести както време, така и пари. Още по-добрата новина е, че така няма да хвърляме излишна храна. 

Същност на метода 6:1

Методът 6:1 е много лесен за разбиране и следване. Купувате шест зеленчука, пет плода, четири протеина, три въглехидрата, два соса или нещо за мазане и – добра новина за тези, които живеят за малките радости в живота – едно нещо за награда. Това прави пазаруването на хранителни стоки много по-лесно, много по-евтино и по-бързо. 

Тази стратегия премахва догадките при пазаруването на хранителни стоки, като същевременно ви осигурява свободата да взимате това, което всъщност искате да ядете, и гъвкавостта да не се придържате към предварително определен списък с рецепти за цялата седмица. Няма повече да се чудите колко зеленчуци ви трябват и какво ще правите с тях. Така елиминирате преразхода на храна или поръчките за вкъщи в последния момент, защото нямате достатъчно продукти за готвене. 

списък за

Снимка: iStock

Освен спестяване на пари, методът 6:1 може също да ви помогне да пазарувате хранителни стоки по-ефективно за по-малко време. Ако се опитвате да се справите с препълнен график, може често да отивате в магазина и просто да взимате куп произволни неща, с които да се чудите какво да правите после. Но с този метод може да отидете на пазар със солидна формула, без да се налага да правите каквото и да е планиране предварително. Така намалявате времето си в магазина и същевременно увеличавате опциите си за готвене. 

Как да следвате метода 6:1

Едно от най-хубавите неща при метода 6:1 е, че може да се персонализира към това, което обичате да ядете. Категорията със зеленчуци може да ви изненада с големия си избор, като освен познатите моркови, краставици и карфиол, може да включите листни зеленчуци, лук или чесън, пресни билки като кориандър или магданоз, замразени зеленчуци и други. Същото важи и за плодовете. Можете да вземете замразени за смути, сушени за салата, цитруси за фреш или пък авокадо, което е източник на омега-3 мастни киселини и протеин. Говорейки за протеина, киселото мляко, ядките, яйцата и тофуто са идеални в допълнение към класическите опции като пилешки гърди или мляно говеждо. 

пазаруване, istock

Снимка: iStock

След като вече знаете какво включва методът, нека да направим примерен списък с хранителни стоки, за да видите какви продукти може да си вземете при следващото пазаруване. 

Зеленчуци – аспержи, нахут, кориандър, гъби, спанак, тиквички.

Плодове – банани, боровинки, краставици, замразени ягоди, лимони.

Протеини – яйца, кисело мляко, телешка кайма, сьомга.

Въглехидрати – паста, ориз, тортили.

Сосове – предварително приготвен сос за паста, салца.

Нещо за награда – бутилка вино или шоколад. 

С този списък може да започнете дните си със тако закуска, ягодово-бананово смути, вегетариански омлет или бъркани яйца или купичка кисело мляко с пресни плодове. За обяд пригответе средиземноморски оризови купички със сос дзадзики или печена сьомга с лимон и аспержи. След това за вечеря може да си сготвите макаронени изделия със зеленчуци на скара, тако с говеждо месо или пържен ориз – всичко това е придружено с чаша хубаво вино. 

За още съвети за по-лесен и спокоен живот последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари