IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословно хранене – какво да включите в списъка с покупки

13 септември 2023 18 00

10 задължителни неща за по-стройна фигура

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Откакто започнах да живея сама, намирам огромно удоволствие в пазаруването. Разходката в любимия ми супермаркет ми харесва повече от обиколка из магазините за дрехи, като дори отделям цял един ден, в който да заредя хладилника за седмица напред.

Всяка неделя следобед очаквам с нетърпение седмичното ми пазаруване на хранителни стоки. Забравете за стените, пълни с цветни обувки – дайте ми секция с продукти, пълна със свежи плодове и зеленчуци и ме оставете да се забавлявам. Има нещо в пазаруването на хранителни стоки, което ми носи не само добро настроение, но ме кара да се чувствам пълноценна и успяла.

Не ме разбирайте погрешно, преди не бях така. Не обичах да ходя по магазините с моите родители, смятайки упражнението за безсмислено и загуба на време. Алеите, пълни с хора, огромният избор от стоки, измерването на плодове и зеленчуци – всичко това караше стомаха ми да се свива на топка и постоянно търсех оправдание, с което да си остана у дома, докато нашите пазаруват.

Постепенно обаче, когато трябваше сама да мисля за своите нужди, разбрах, че пазаруването всъщност не е чак толкова болезнено, особено ако имаш предварително изготвен план. Дори сега, когато следвам здравословен начин на живот, нещата не изглеждат толкова сложни, защото знам точно какво търся, къде да го намеря и съм спокойна по време на обиколката из магазините.

Здравословно хранене – трикове за правилно пазаруване

1. Съставете списък

Това е първата и най-важна стъпка към осигуряването на ползотворен пазар. Не мога да преброя колко пъти съм отивала до магазина за едно определено нещо, излизайки с две пълни чанти, но без въпросния артикул. Това се промени драстично, когато започнах да си изготвям списък с необходимите неща още преди да вляза в магазина.

списък за

Снимка: iStock

Създаването на списък не само ще ви спести време, но ще ви предпази от харчене на излишни пари за неща, от които всъщност нямате нужда. Това важи особено много за храните, които ви се струват вкусни, мислите си, че ще ги хапнете, но след това остават с месеци в шкафа или хладилника и накрая трябва да ги изхвърлите. Просто изберете какво искате да сготвите за седмицата и след това вижте кои продукти могат да се използват повече от веднъж. След като имате предвид тези неща, ще си спестите време и пари.

2. Не пазарувайте на празен стомах

Когато кръвната ви захар спадне, тялото ви иска незабавно облекчение. Ако това се случи, докато пазарувате, може да проявите желание за добавяне на повече сладки и солени изделия, които вероятно не ви трябват и после няма да ядете. Въпреки че всички ние сме били в тази ситуация поне веднъж, опитайте се да я минимизирате или напълно да я отстраните от своето пазаруване и отидете на шопинг, след като сте се нахранили, за да избегнете харченето на пари за неща, които определено не ви трябват.

3. Пазарувайте според сезона

Телата ни естествено копнеят за сезонни плодове и зеленчуци и е важно да уважаваме това. Характерните продукти за всеки сезон имат по-добър вкус, когато са свежи, и обикновено са по-евтини. Ако е лято или пролет, запасете се с праскови, череши и други костилкови плодове, които са сладки и осигуряват на тялото допълнителна енергия. Или изберете зеленчуци като чушки, краставици и домати, когато става въпрос за лятна салата. През зимата и есента опитайте да хапвате повече цитрусови плодове, които са с високо съдържание на витамин С и са чудесни за борба с настинка и грип, както и зеленчуци, които можете да добавите към супи като тиква, сладки картофи и моркови.

4. Четете етикета

Хранително-вкусовата промишленост е много добра в скриването на това, което влага в продуктите, поради което е много важно да четете етикета на стоките. Когато върху даден продукт пише, че има ниско съдържание на натрий или е без захар, това не означава непременно, че е здравословен. В него може да има много други не чак толкова добри съставки, като други форми на захари или добавени токсини.

пазаруване, istock

Снимка: iStock

Ако не сте сигурни в даден продукт или не можете да произнесете половината от съставките му, вижте дали има по-здравословна алтернатива. Най-хубавата част от хранителната индустрия е, че има много варианти на различни продукти. Скъпите супермаркети могат да бъдат заменени с местни магазинчета, които понякога се превръщат в златната кокошка, която търсите.

5. Не подценявайте замразените продукти

Въпреки че замразената секция във всеки магазин се счита за една от най-лошите, тя съдържа и някои скрити скъпоценни камъни, като здравословни замразени продукти. Разбира се, предпочитам всичко у дома да е прясно, но някои неща невинаги издържат повече от седмица, така че винаги е добре да имате малко замразени зеленчуци или плодове за бързо смути. Освен това, така може да ги съхранявате дълго време и да не се тревожите за срока на годност.

6. Изберете органични продукти

Нали знаете поговорката „Ти си това, което ядеш“? Е, тя е особено вярна за месото и млечните продукти. Може да не ви изненадам, когато ви кажа, че не всички животни се третират еднакво или се хранят само с трева, поради което е важно месните продукти да се избират внимателно. Да, понякога ви излиза по-скъпо да купувате чисти меса, но това е една от областите, за които експертите са съгласни, че трябва да харчите повече.

7. Прахосване срещу спестявания

Като всяко нещо в живота, при пазаруването има неща, за които харчите повече, отколкото за други. Помислете обаче дали правилно си подреждате приоритетите и дали накрая не оставате с празен хладилник за сметка на богат шкаф с лакомства. На първо място винаги трябва да стоят месата и млечните продукти, след тях плодовете и зеленчуците, а накрая здравословните пакетирани храни като ядки, семена и подправки.

8. Изберете здравословни и засищащи междинни храни

Едно от нещата, които започнах да обожавам, когато стартирах здравословния си начин на живот, бяха междинните хранения. Допреди това смятах, че храненето с обилни порции три пъти на ден е ключът към щастливия живот, но се оказах в огромна грешка. Вместо това ви съветвам да похапвате по-малко и по-често, около пет пъти, но с две междинни хранения. Така ще бъдете сити през целия ден и няма да тормозите организма.

здравословна закуска,

Снимка: iStock

Говорейки за междинни хранения, е много важно да се запасите с правилните продукти за тях. Тук не говорим за чипсове, бисквити или соленки с високо съдържание на захар или натрий. По-скоро се насочете към здравословни храни, които ще ви накарат да се чувствате сити и доволни. Опитайте например хумус върху крекери, зеленчуци или пък кисело мляко с горски плодове.

Алое вера: 6 причини да пиете сок от него

Здравословно хранене – 6 храни за силен метаболизъм

5 храни преди сън за слаба фигура

9. Не прекалявайте с покупките

Определянето на размера на порцията никога не е лесно. И въпреки че никога не искам да правя допълнителни курсове до магазина, само защото не съм купила достатъчно неща, също така не обичам кухнята ми да е препълнена и шкафовете да не се затварят. Затова ви съветвам да проучите какво точно имате вкъщи, за да не купите отново същото и да не знаете какво да го правите. Повечето продукти имат срок на годност, който трябва да се спазва. Когато това не се случи, е време за ненужно изхвърляне на храна и загуба на пари, от които имате нужда.

10. Пазарувайте за тялото си

Светът на здравето и уелнеса е пълен с много възможности и когато става въпрос за избор на артикули в магазина, важно е да слушате тялото си преди всички други съветници. Дори храни, които са определени за здравословни, може да ви карат да се чувствате зле или пък „нездравословните“ продукти за някого да ви карат да отслабвате и да имате повече енергия. Разберете какво е подходящо за вас и вашето тяло и започнете да пазарувате според тази информация.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари