IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спрете да завиждате на финансите на приятелите си

2 април 2024 15 00

Имате ли по-богати приятели? Ето как да спрете да им завиждате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Случвало ли ви се е да погледнете приятелите си и да ви се прииска да имате техния начин на живот? Може би мечтаете за техните скъпи и модерни дрехи? Или за огромната им къща? Или за новите им коли?

Не е необичайно да изпитвате завист към финансите и успеха на други хора, но нека бъдем честни, това не е приятно чувство. Ревността може да ви накара да се обидите на хората, които обичате, но в крайна сметка вие ще страдате от това.

Затова е важно да намерите начини да спрете да се чувствате така, поне спрямо по-близките си. Ето какво можете да направите, за да се отървете от завистта си към финансовите възможности на другите:

1. Разберете защо завиждате

Ако искате да спрете да изпитвате завист, може да е необходимо да помислите върху ревността си, така ще знаете какво да направите, за да си върнете контрола. Защо толкова завиждате за парите на приятелите си? През повечето време завистта идва, когато не сме точно там, където бихме искали да бъдем.

Помислете за това, ако видите приятелите си да пътуват по света и да завиждате на приключенията им, това може да не е, защото предпочитате да сте в Бали, вероятно просто сте отегчени от ежедневието си и трябва да подправите нещата.

И знаете ли какво? Това е добре, чувството на ревност е нещо нормално – все пак сме човешки същества! Но вместо да го изкарвате на близките си или да се чувствате обидени, уверете се, че разбирате откъде идва. Това самоотражение ще ви помогне да идентифицирате истинския проблем и ще можете да работите върху него.

2. Опитайте се да практикувате благодарност

Много е лесно да приемем нещата за даденост и да забравим това, което вече имаме. Но един от начините да се преборите със завистта е да спрете да сравнявате живота си с живота на другите и да започнете да оценявате съществуването си такова, каквото е. Погледнете малко по-отблизо и забележете всички неща, които имате късмета или привилегията да имате.

Ако притежавате дом, това е нещо, с което да се гордеете. Спомняте ли си онази почивка в Малта? Е, има още нещо, за което да се радвате. А какво ще кажете за всички дрехи, които притежавате? Ако ще ви помогне, направете си списък с нещата, за които сте благодарни. Това може да ви помогне да получите някаква перспектива и да се съсредоточите върху положителното.

3. Прекарвайте по-малко време в социалните медии

Със социалните медии можете да видите какво правят другите хора, което само по себе си не е лошо, тъй като е доста хубаво да знаете какво правят приятелите ви.

Но когато хората онлайн изглеждат по-добре, това може да предизвика малко ревност. Отново няма за какво да се тревожите, завистта е нормална емоция, стига да я контролирате.

Ако обаче усещането се влошава и започвате да ненавиждате себе си и да харчите импулсивно заради това, което виждате във Facebook или Instagram, тогава това е проблем и може би сигнал, че имате нужда от почивка.

Не казваме, че трябва да изчезнете от онлайн света (въпреки че това е възможност), но прекарването на по-малко време в социалните медии и повече време навън с истински хора може да помогне както на вашето психическо, така и на финансовото ви здраве.

4. Преоценете отношенията си с тези хора

Ако завиждате на начина на живот на някои от приятелите си, тогава може би си струва да преоцените отношенията си с тях. Кога им завиждате? Ако е през цялото време, тогава може да се наложи да се отдалечите и да се запитате дали наистина ги виждате като приятели.

Добре е да поставите себе си на първо място и не трябва да се чувствате виновни, че прекъсвате връзките с хората заради това как ви карат да се чувствате (дори когато не го правите нарочно) – трябва да направите това, което е най-добро за вашето психично здраве. Прекъсването на връзките с вашите богати приятели невинаги е опция, но да бъдете честни и да говорите с тях за вашата завист към парите е.

Може да звучи страшно, но отварянето може да ви накара да се почувствате по-добре – повярвайте ни, не е много хубаво да оставяте чувствата си спотаени.

И като споделяте вашата несигурност и завист с вашия приятел, той може да ви помогне и да ви даде по-реалистичен поглед върху своя  живот и пари – повярвайте ни отново, животът на никого не е перфектен. Другото предимство на започването на разговора е, че можете да получите някои полезни финансови съвети от този човек.

5. Поемете контрола над финансите си

Да завиждате е доста пасивна позиция. Какво ще кажете да вземете мерки? Ако сте потиснати от вашите богати приятели и искате да имате подобен житейски опит, може би има какво да направите! Но ще трябва да поемете контрола над финансите си, за да стигнете дотам.

В зависимост от вашите лични обстоятелства и финансово положение, това може да включва изплащане на дълг, бюджетиране, изграждане на фонд за спешни случаи и заделяне на пари за бъдещето.

След като финансите ви са в ред, може би бихте могли да опитате да инвестирате, за да дадете потенциален тласък на приходите си. При инвестирането възвръщаемостта не е гарантирана и има риск да се окажете с по-малко, отколкото сте вложили първоначално. Това обаче означава също, че можете да получите по-висока възвръщаемост. Не забравяйте, че вашата стратегия и притежания могат да играят важна роля във вашата възвръщаемост.

Ако не знаете откъде да започнете, можете да помолите богатите си приятели за някои съвети.

За още новини от света на връзките и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 месеца )