IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 знака, че се изолирате от другите, без дори да го осъзнавате

19 юни 2024 18 00

Може неволно да се отдръпвате от света поради депресия, тревожност или нещо друго

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Често не забелязваме фините промени в поведението си, докато не се превърнат в навик. И понякога е възможно да се изолираме, без дори да го осъзнаваме.

Според психологията има издайнически признаци, които показват кога неволно се отдръпваме от света около нас, независимо дали поради депресия, тревожност или нещо друго.

В тази статия ще изброим осем от тези знаци. Разпознавайки тези модели, можете да започнете да разбирате и да се справяте с основните причини за вашата самоизолация.

Така че, ако напоследък се чувствате малко отдръпнати от света, продължете да четете. Може да се изолирате, без дори да го осъзнавате.

1. Избягвате социални събития

Психологията казва, че един от първите признаци на самоизолация е склонността да се избягват социални събирания. Може би някога сте били душата на купона, но сега намирате причини да отхвърляте покани. Или може би сте започнали да предпочитате уюта на собствения си дом пред компанията на другите.

Това избягване може да бъде едва доловимо – отхвърлена покана тук, игнорирано съобщение там. Но преди да се усетите, това се е превърнало в модел и тогава започва да ви притеснява.

Ако забележите това поведение в себе си, може би е време да помислите защо. Само временна нужда от усамотение ли е или нещо повече? Разбирането на това може да ви помогне да се върнете обратно към по-здравословен социален живот.

2. Вече не споделяте чувствата си

Ако преди сте споделяли всичко с приятелите и семейството си – от тривиалните неща, които са ви карали да се смеете, до дълбоки, лични неща, които са ви тежали на сърцето, но сте забелязали промяна в поведението си, замислете се. Ако сте започнали да пазите нещата за себе си – проблемите, тревогите, несигурността, може би изграждате стена около себе си, без дори да го осъзнавате.

Според психолозите това е често срещан признак на самоизолация.

Когато спрем да изразяваме чувствата си, започваме да създаваме дистанция между себе си и хората, които ги е грижа за нас. Невинаги е умишлено; понякога това е просто защитен механизъм.

И признаването на това е първата стъпка към разрушаването на тази стена.

3. Прекарвате твърде много време онлайн

В днешната дигитална ера е лесно да се изгубите в света на интернет. Онлайн дейностите, от превъртане през емисиите на социалните медии до прекомерно гледане на сериали на Netflix, могат бързо да погълнат часове от деня ви.

Но тук става интересно.

Изследванията показват връзка между прекомерното използване на интернет и чувството за самота и депресия. Колкото повече време прекарват хората онлайн, толкова по-изолирани се чувстват в реалния живот.

Това може да се дължи на факта, че виртуалните взаимодействия често нямат дълбочината и личното докосване на разговорите лице в лице. Или може би безкрайната „ролка“ от живота на другите в социалните медии може да ни накара да се чувстваме неадекватни и сами.

Така че, ако откриете, че прекарвате повече време във виртуалния свят, отколкото в реалния, това може да е знак, че се изолирате, без дори да го осъзнавате. И може би е време да се отдръпнете и да преоцените своите интернет навици.

4. Пренебрегвате физическото си здраве

Друг фин признак на самоизолация е пренебрегването на вашето физическо здраве. Това може да приеме много форми – от нередовен сън и лоши хранителни навици до липса на физически упражнения.

Когато се чувстваме откъснати или изолирани, е лесно да загубим мотивация да се грижим за себе си.

Може да започнем да пропускаме хранения, да стоим до късно или да избягваме физическа активност. В края на краищата е много по-лесно да игнорирате тези основни нужди, когато наоколо няма кой да ви забележи.

Но физическото ни здраве е тясно свързано с нашето психическо и емоционално благополучие. Пренебрегването на едното може да има значително въздействие върху другото.

Така че, ако установите, че пренебрегвате физическото си здраве, това може да е още един индикатор, че се изолирате.

5. Чувствате се постоянно изтощени

Да се чувствате постоянно уморени или изтощени, дори когато сте си почивали достатъчно, може да е признак на емоционално изтощение, състояние, причинено от натрупан стрес или дългосрочни лични проблеми.

Емоционалното изтощение може да ви накара да се почувствате откъснати от другите, което води до самоизолация. Може да се почувствате сякаш сте хванати в капан, откъснати от външния свят и това може да е самотно място.

Ако се чувствате така, не забравяйте, че е добре да поискате помощ. Обърнете се към някого, на когото имате доверие, и споделете как се чувствате. Не е нужно да преминавате през това сами.

Светът извън вашия балон може да изглежда далечен, но е пълен с хора, които ги е грижа за вас и искат да помогнат.

6. Губите интерес към хобитата си

Ако губите интерес към неща, които някога са ви вълнували, психолозите казват, че тази загуба на ентусиазъм към хобитата може да е признак на самоизолация. Това е като цветът, който бавно избледнява от картината, която някога сте обичали, оставяйки ви да се чувствате откъснати и безразлични.

Ако вашите страсти вече не запалват тази искра във вас, може би си струва да проучите защо. Това може да е знак, че неволно се изолирате и може би е време да се свържете отново със света около вас.

7. Прекомерно мислите и анализирате

Прекаленото мислене и прекомерното анализиране често могат да доведат до спирала на самоизолация. Когато постоянно сме затънали в мислите си, можем да създадем проблеми, които може дори да не съществуват, и това може да породи чувство на безпокойство и самота.

Този безкраен цикъл от мисли може да изгради стени около нас, да отблъсне другите и да ни остави в капана на собствения ни ум. Сякаш си в стая, пълна с хора, но се чувстваш напълно сам.

Ако откриете, че сте хванати в този цикъл на прекалено мислене, това може да е още един знак, че се изолирате. Не забравяйте, че протягането към другите за перспектива често може да помогне да се прекъсне този цикъл и да ви върне в света около вас.

8. Постоянно се чувствате неразбрани

Да се чувстваш постоянно неразбран може да бъде невероятно изолиращо. Сякаш говорите на език, който никой друг не разбира. Това прекъсване на връзката може да ви накара да се оттеглите навътре, създавайки дистанция между вас и хората около вас.

Всеки трябва да се чувства разбран и чут. Така че, ако се чувствате постоянно неразбрани, това може да е знак, че се изолирате. Протегнете ръка, свържете се и изразете себе си.

Гласът ви има значение и има хора, които искат да разбират езика ви.

За още новини от света на връзките и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари