Чаша добре охладено просеко на фона на спираща дъха гледка - или философията на италианците за щастлив живот.
Изразът La dolce vita (Сладък живот в превод от италиански), вдъхновен от емблематичния филм от 60-те години на великия Федерико Фелини, днес е символ на живота, за който всеки от нас тайно (или не съвсем тайно) си мечтае.
Неслучайно именно просекото допълва усещането за фин вкус и класическа елегантност на 81-ия международен филмов фестивал във Венеция.
Но знаете ли откъде всъщност произхожда популярното пенливо вино?
Най-предпочитано в света, просекото всъщност е и най-продаваното пенливо вино, изпреварващо дори френското шампанско. Първоначално просекото се асоциира със сорт грозде, отглеждано в североизточна Италия. Малко италианско село с името Prosecco случайно дава идея на предприемчивите италианци и не след дълго се създава цял винен регион във Венето.
За да отговаря на правните изисквания и за да може да се използва като част от име на търговска марка, сортът грозде вече се нарича glera.
Най-известният производител на вино от гроздето просеко е малкият регион Conegliano-Valdobbiadene, кръстен на два града северозападно от Венеция.
Това е и просекото, на чийто изключителен вкус се радват звездите на фестивала във Венеция тази година.
Бълбукащият аперитив се предлага като welcome drink на знаменитостите, присъстващи на откриването и закриването на гала вечерите, а бутилките са персонализирани с етикети, проектирани за случая.
Анджелина Джоли, Брад Пит, Моника Белучи, Джордж Клуни и Уинона Райдър, са само част от плеядата звезди, които блестят на червения килим.
Гостите на Фестивала могат да се насладят на просекото в различни часове на деня и на най-емблематичните места на фестивала, сред които Palazzo del Cinema и в ресторантите Terrazza Biennale и Palazzo del Casinò. Главният шеф готвач Тино Веторело е подбрал изискани италиански ястия по рецепти специално създадени за събитието.
"Дължим успеха си на поколения винопроизводители, които неуморно обработват нашите склонове, оформяйки пейзаж с изключителна красота, сега обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Точно като филм, всяка чаша е дело на квалифицирани експерти, способни да предадат необикновени емоции чрез работата си.", споделя Франко Адами, президент на Consorzio di Tutela, институция, която отговаря за защитата на наименованието за произход на продуктите.
„Емоциите са общата нишка между моята работа и региона Conegliano-Valdobbiadene“, казва италианският актьор Джорджо Пасоти.
„Зад всичко това стои силата на една общност, която през годините е успяла да изгради проект, който достига до сърцата и небцето. И точно като занаята на актьора, предизвиква емоции.", допълва 51-годишният Пасоти.
Италия, Снимка: IStock
Специалистите препоръчват да се наслаждаваме на искрящите нотки на просеко в компанията на хрупкави брускети с домати и босилек, паста "Алфредо", пъпеш обвит в прошуто или меки кремообразни сирена.
Универсалността на тази напитка, основна част от средиземноморската кухня, е възхитителен избор за всеки повод.
Коментари