Честита Коледа!
Вече официално можем да поздравим всички, които успяха да издържат на 40-дневния пост, отказвайки се от месо и млечни продукти, за да пречистят тялото и душата си. Независимо поради какви причини сте се впуснали в духовното приключение, сега е времето да се насладите на вкусно месо, с което да украсите празничната маса. Само внимавайте да не прекалите, защото организмът тепърва свиква с приема на млечни и месни продукти, от които се е лишавал месец и половина.
Ако искате нещо леко, вкусно и малко, то тогава днешната рецепта е за вас. Вместо да стоите над печката с часове, за да приготвите пълнена пуйка или да мръзнете на студа, докато чакате прасето да се опърли, ние имаме бърза и приятна алтернатива. Вдъхновено от киното, днешното коледно ястие определено ще ви хареса и ще бъде нещо, с което да впечатлите гостите и семейството си.
На вашето внимание представяме кюфтенцата с бекон и пармезан от филма „Коледна история“.
Филмът „Коледна история“ е комедийна адаптация по мемоарната книга на хумориста Джийн Шепърд, която разказва историята на малкия Ралфи Паркър от 40-те години на миналия век, живеещ в Индиана. В САЩ е дългогодишна традиция този филм да се гледа именно на Коледа, така че идеално се вписва в празничния обяд с вкусните кюфтенца.
Кюфтетата с бекон и пармезан от „Коледна история“
Време за приготвяне: 40 минути
Порции: 12
Необходими продукти:
По 500 грама смляно говеждо и свинско месо
3 резена наситнен варен бекон
1 малка наситнена глава лук
1 голямо яйце
180 грама варен ориз
130 грама галета
1/2 кафена чаша настърган пармезан
1 щипка сушен риган
1/2 чаена лъжица сушен босилек
1/4 чаена лъжица чесън на прах
Начин на приготвяне:
Снимка: iStock
1. В голяма купа изсипете всичките съставки и ги омесете с ръце, докато се превърнат в еднородна смес. С лъжица за сладолед оформете кюфтенцата с размер на топка за голф.
2. В леко намаслена тава за печене наредете кюфтетата така, че да не се докосват. Печете на 200 градуса около 25 минути, докато се изпекат и леко покафенеят.