Както повечето хора, израснала съм с великденски яйца, светещи с химически багрила и изкуствени оцветители. Спомените ми все още са ярки – сярната миризма на варени яйца, острият мирис на оцет в ноздрите ми, металната поставка за яйца във формата на очила и мистичните таблетки с цветна боя.
Връзката между твърдо сварените яйца и християнската религия е доста загубена за мен, въпреки че символиката им за нов живот звучи вярно, особено в красив пролетен ден. Както и да е, това няма значение – боядисването на яйца е традиция и това е достатъчно.
С напредването на времето и появата на все повече иновативни начини за боядисване на яйца обаче изкуствените оцветители сякаш останаха на заден план за сметка на по-безопасните опции. Все пак трябва да запомним, че в крайна сметка всяко едно яйце отива в организма ни, така че е важно да помислим какво точно ще използваме за неговото оцветяване.
Първо се появи боядисването на яйца с люспи от лук, което дава ефектна визия, особено ако след това ги намажете с олио, за да придадете още повече блясък. Сега обаче правим крачка напред във въображението и ще използваме зеленчукови отпадъци за по-голяма палитра. Това е много по-творческо приключение от закупените от магазина готови бои. Също така имате думата за крайния резултат на яйцата, тъй като използвате каквито искате материали и знаете от какво всъщност са направени.
Как да си направите естествена боя за яйца
Идеята тук е да третирате яйцата точно както го правите с готовите комплекти за боядисване. Първо ги сварете наведнъж, след което потопете всяко от тях в цветна боя, за да го украсите.
Създаването на червена и жълта боя е по-очевидно. Ако някога сте рязали цвекло на дървена дъска, вероятно все още има червени петна по нея. Да не говорим колко трудно е да премахнете жълтия оттенък на куркумата от кухненския плот.
Но за колко храни знаете, че оставят син оттенък? Интересното е, че ако сварите червено зеле с малко вода и го прецедите, получената лилава течност ще оцвети яйцата в наситено кобалтово синьо.
Червена боя
Снимка: iStock
Вземете 1 или 2 глави червено цвекло и го нарежете на кубчета. Комбинирайте го с един литър вода, една супена лъжица оцет и една супена лъжица сол в подходящ съд за варене. Когато водата заври, покрийте съда и оставете да къкри за 30 минути. Отцедете и използвайте течността за боядисване.
Жълта боя
Снимка: iStock
Загрейте 1 литър вода, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица сол. Добавете 6 супени лъжици куркума и разбъркайте добре. Оставете да къкри за няколко минути, докато куркумата се разтвори.
Синя боя
Снимка: Pixabay
Вземете едно голямо червено зеле и го нарежете. В тенджера го добавете към 1 литър вода, една супена лъжица оцет и една супена лъжица сол. Оставете да заври, покрийте с капак и нека да къкри за 30 минути. Отцедете и запазете течността за боядисване.
Оранжева боя
Снимка: Pixabay
За да направите естествена оранжева боя, започнете с кипването на 1 литър вода. Докато тя се загрява, обелете 6 глави жълт лук, като ще използвате само люспите. Добавете ги към кипящата вода заедно с 1 супена лъжица бял оцет и оставете да къкри за 20-30 минути. Изсипете сместа през цедка, за да отстраните люспите.
Зелена боя
За зелените яйца ще трябва да смесите една партида жълта и една партида синя боя (от куркумата и червеното зеле) и след това да потопите яйцата и в двете, за да постигнете различни нюанси.
Снимка: iStock
Първо накиснете яйцето в естествената жълта боя. Когато е достигнало желаната от вас наситеност, добавете го към синята боя и оставете да се накисне. Когато достигне цвета, който желаете, поставете го в картонена кора, за да изсъхне.