IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

7 лесни начина да превърнете всяка супа в засищащо и неустоимо ястие

12 декември 2025 14 40

Ето как да преборите глада и да стоплите душата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Супата е перфектното ястие за студеното време – тя е питателна, стопляща и лесна за приготвяне. Но може би имате чувството, че тя не е достатъчна, за да ви държи сити? Ние можем да помогнем. С няколко прости трика можете да направите супата добре балансирано ястие. Ключът е да се уверите, че задоволявате както психическата, така и физическата си ситост. С други думи, искате храненето ви да е едновременно приятно и засищащо. По-долу ви споделяме съвети как да направите точно това. 

7 лесни начина да превърнете всяка супа в засищащо и неустоимо ястие

Добавете поне един източник на протеин

супа от

Снимка: iStock

Протеинът е ключов за засищащата супа. Зеленчуковите супи имат много вкус, но често просто не могат да ни заситят, докато не се добави боб, пилешко месо или кайма. За протеинови опции на растителна основа добавете нарязано на кубчета тофу, темпе, леща или едамаме. 

Подобрете супата

Увеличете съдържанието на протеин в течностите, като смесите тофу или извара в супата. Тофуто има уникалната способност да се крие в ястието, защото се смесва толкова добре и има почти незабележим вкус, така че улавя вкусовете на всичко около себе си. Добавянето му увеличава гъстотата, което може да бъде по-засищащо, плюс това добавя протеин. 

Използвайте костен бульон

Ако ядете месо, добавете костен бульон. Той е чудесен заместител на традиционния пилешки или зеленчуков бульон в супата, за да добавите засищащ протеин. 240 мл костен бульон съдържа около 10 грама протеин в сравнение с 1 грам в традиционния бульон.

Включете богати на фибри зеленчуци

морковена супа

Снимка: iStock

Фибрите са друг важен компонент за чувството на ситост. Те натискат стената на стомаха ви, сигнализирайки, че вече сте се наяли. Основни съставки за супа като лук, целина и домат са чудесни за добавяне на вкус, но е добре да включите и „по-сериозни“ зеленчуци. Сложете моркови, зеле, гъби, зелен фасул, чушки, къдраво зеле, броколи и карфиол за повече текстура. Помислете за нишестени зеленчуци като сладки или обикновени картофи и царевица, които са особено засищащи. 

Не забравяйте бобовите растения

Бобовите растения са пълни с фибри и протеини, което ви дава повече ситост. Ако все още не сте, добавете боб към супите си за утоляване на глада. Той съдържа както протеин, така и фибри – динамичното дуо за ситост. 

Добавете зърнени храни

Зърнените храни като ечемик, фаро и див ориз са чудесни добавки за супа. Колкото по-плътно е зърното, толкова повече фибри обикновено има, което прави ястието по-засищащо. И тези обилни зърнени храни запазват целостта си по-добре в течности, така че не стават меки или кашави. 

Гарнирайте супата

картофена супа

Снимка: iStock

Гарнитурите към супата добавят психическо удовлетворение, което е често забравяна част от чувството за ситост. Освен това, те правят ястието още по-красиво, което също допринася за удовлетворението. 

За хрупкавост – натрошете тортилени чипсове, крутони от квасен хляб или тиквени семки.

За кремообразна текстура – поръсете със зехтин, настъргано сирене.

За пикантност – изстискайте лимон, поръсете с балсамов оцет, сложете лъжица кисело мляко.

За свежест – сложете магданоз, кориандър, зелен лук, кубчета авокадо. 

За още вкусни идеи последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари