Гъши дроб...По принцип Франция се смята за един от основните производители и разпространители на гъши дроб в света, но историята на това ястие, започва от по-далеч.Фрески, открити в Египет, показват, че за първи път този вид прелетни птици са опитомявани за консумация точно там, като основно са изхранвани със смокини. Постепенно Европа се превръща в един от най-големите консуматори на птичия продукт, а в края на XIX век във Франция вече има обявени стандарти за отглеждането на птиците. В днешно време много организации за защита на животните са се обявили срещу производството и разпространението на гъшия дроб, заради начина, по който се угояват птиците. Храненето се извършва с тръба, която вкарва директно в стомаха на животното огромно количество царевична каша. За 2-3 седмици черният дроб се увеличава почти петткратно от нормалния си размер и спира да функционира. Умирайки, птицата дава 700 гр деликатес, а месото й се използва както при другите птици.Снимка:Dreamstime
Луксозните стоки далеч не се свеждат само до механичните джаджи, класните автомобили или марковите дрехи.
Луксът, поне за онези привилегировани щастливци, които могат да си го позволят, може да засяга всяка сфера от човешкия живот: от дома, през тоалета и външния вид, та чак всички онези малки (и не толкова малки) удоволствия за духа и тялото, които формират начина на живот.
А начинът на живот (или т.нар. лайфстайл) е неизменно свързан и с това, с което човек се храни. Попитайте един истински чревоугодник и той ще го потвърди с охота.
Както всичко останало, и кулинарията има своите "най, най, най".
Ако сте от онези, за които храненето се равнява на цяло изкуство, то този материал е за вас: ще ви представим 10 най-скъпи и класифицирани като най-изискани деликатеси в света.
Запознайте се с втората петица горе в галерията.