IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свекървата – голямото Зло или...?

13 март 2012 15 00

Как да не превърнете живота си в ад

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Свекървата е като мащехата от приказките – винаги зла, досадна и готова да брани със зъби и нокти от снаха си най-милото си – собствения си син. 

Във форумите има цели теми, посветени на „мразенето“ на свекървата, където могат да се видят какви ли не обвинения към...към кого всъщност?  

Към майката на човека, когото обичат. 

Нещата стават още по-взривоопасни, ако снаха и свекърва заживеят под един покрив. 

Тогава холът и кухнята се превръщат в бойно поле, а оръжията са просъскани думи, изразително въртене на очи и спорове в семейната спалня, които започват с „а пък майка ти“.  

Всичко това може да продължи цял живот, като в крайна сметка победители няма.  

Големият губещ е хармонията в семейството, а оспорваният трофей-мъжът, обикновено отива за риба, глух за обвиненията от двете страни. 

Такива ситуации не са рядкост и могат да вгорчат семейния живот, а понякога и да го разрушат.

Често обаче, противно на общоприетото мнение, началото на войната се поставя от снахата, която е твърдо решена да си извоюва съпруга от ръцете на мама. 

Всеки жест на внимание в началото на отношенията между двете се тълкува като опит за „подмазване“, а всяко изразено мнение от страна на свекървата като вмешателство в семейния живот.  

Ако пък майката реши да не се включва активно в живота на младите, а ги остави да се справят сами, бива обвинена в липса на заинтересованост, проява на враждебност и задкулисни игри.  

Сякаш каквото и да направи „свеки“, все е грешно.  

А защо не се поставим на мястото на свекървата? 

Като всяка майка, тя се интересува от живота на детето си, което е отгледала от мъничко ревящо вързопче до мъж, станал обект на харесване и обич от не една жена.  

Съвсем нормално е, когато се появи пък Жената, която ще сподели живота на сина й, майката да се интересува живо от нея, за да е спокойна, че детето й е в добри ръце.  

А и не на последно място, и свекървата е човек, и тя иска да бъде харесана и да спечели още един приятел в лицето на снаха си. 

Какво получава в замяна? Студени отговори по телефона, подмятания и натяквания, а за капак – бойно настроен син, умело „подкован“ от съпругата си. 

Наслушали се на какви ли не страшни истории за свекърви, също както за мащехите от приказките, снахите решават да се въоръжат предварително за свекървения тормоз и подхожда войнствено още от първата среща. 

А това изобщо не е нужно. Лоши мащехи има само в приказките, както и изцяло злите свекърви са само във форумните постинги

На първо място, не забравяйте, че това е майката на мъжа ви. Както вие обичате собствената си майка, така и той обича нея.  

Както вашата майка се е грижила за вас, така и тя се е грижила за него. И в крайна сметка именно тя го е направила мъжа, в който вие се влюбихте.  

Ако някой започне да критикува вашата собствена майка, ще застане веднага нащрек, нали? 

Не подхождайте преднамерено. Не си представяйте предварително колко ужасна тази жена, а просто я приемете като нов човек, който трябва да опознаете.  

Ако живеете в нейната къща, съобразявайте се с правилата. Ако някой дойде във вашата къща, няма да ви е приятно да обърне всичко наопаки, нали. 

Разделете си ролите в домакинската работа. Няма как двете да се опитвате да правите едно и също и да не се стигне до сблъсък.  

Нека едната поеме отговорността за готвенето, а другата за чистенето. Така всеки ще си има сфера на влияние и собствено поле за изява. 

Ако живеете отделно, погрижете се да поддържате редовен контакт с нея. Звънете й вие, за да не се налага да ви звъни тя и да ви улучи в неподходящ момент.  

Не е нужно да се чувате всеки ден, както със собствената ви майка, но поне веднъж седмично не пропускайте да й се обадите, особено ако вече имате деца, на които тя е „пълноправна“ баба. 

Звънете вие, в момент, в който сте в настроение, а не чакайте тя да се обади, защото като нищо ще уцели неподходящ момент и това може да доведе до спорове.  

Не отказвайте помощта й. Само човек, който няма от кого да поиска помощ, знае колко ценно е да имаш още две ръце в домакинството или в гледането на децата.  

Ако пък няма шанс да се сприятелите с тази жена, поне се дръжте възпитано. Да се отнасяш лошо с някого говори зле за самите вас.  

И не на последно място. Не забравяйте, че след години за вас самите могат да говорят като за „зла свекърва“. 

Не е приятно, нали.

КоментариКоментари

снаха ( преди 11 години )
Това определено го е писала свекърва. Българските свекървища живеят в турски сериали.Те отглеждат мамини синчета,мързеливи са и получават сърцебиене,когато им е угодно.Теса чудовища,настройват децата срещу майките им,месят се,искат да заместят снаха си ако може и в леглото на сина си.Тяхното поведение е нездравословно! Открито заявявам,че мразя свекърва си!Имам две дъщери и тя е единствената причина,поради която не искам друго дете.Моля се децата ми да пораснат по-бързо,иначе никога няма да се избавя от нея.Дори смятам,че може и да не го доживея...Само да добавя,никога не сме живели заедно, но успява да ме тормози.Дори не я проклинам,тя е недосегаема.Само се моля,другата и снаха да роди отново,за да ме освободи от присъствието си.Това ми е единствената надежда.Аз съм си виновна,не гледах-мъжът ми до 32-годишен живееше с нея,защото не можела да понесе смъртта на баща му.Той поне се е избавил от тази напаст. Прави са тези,които казват,че няма смисъл да се дискутират подобни взаимоотношения.Но толкова ми се е насъбрало,че имах нужда да изкрещя тук,във форума.Тя знае какво мисля,но полза от искреност няма. Надявах се да си намери някой дядо,но вече 20 години не се е появил нито един кандидат-късметлия.Упорито практикувам безразличие,но пренебрежението ми я дразни още повече. Всяка свекърва трябва да минава на психо-тестове периодично.Явно толкова не я понасям,че господ ми помогна като не ми даде син, така че аз никога няма да тормозя снаха си.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
Абе всеки си знае. Майката на мъжът ми никога не съм я чула да каже нещо хубаво на детето ми, държала се е с мен нечовешки точно, когато съм имала нужда от човешка подкрепа и най-интересното е, че баба ми винаги купуаше подаръци на нас, внуците, а тази винаги само на мъжът ми. Може би си зависи от човека, но тази която познавам е героинята от най-тежките ми кошмари. Просто сметкаджийството и към мен и близките ми, жестокостта към детето ми, интригите пред мъжът ми- това е нещо, което си остава като болка за цял живот от нея.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Нормална ( преди 12 години )
Статията е писана от нормален човек със зрели виждания за живота. Аз в момента съм снаха, след време ще бъда свекърва. Хюхаресвам и уважавам свекърва си. Надявам се синът ми да избере жена, която да го прави щастлив. Тогава и аз ще я харесвам и уважавам.Всичко е въпрос на взаимоотношения и възпитание и от двете страни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
снаха ( преди 12 години )
За зла участ и на мен ми се падна свекърва, която се опитва да ми се бърка във всичко, настройва децата едно срещу друго, все едно са си конкуренция, настройва по-голямото срещу мен. А тя лично никога не е гледала деца през живота си. Нейните са ги изгледали майка и и свекърва и. И сега ми вгорчава живота всеки ден. Тя ми е примера за такава каквато никога не трябва да ставам.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 12 години )
Ще препоръчам на авторката малко да прочете истинска психология, а не книгите за самопомощ в книжарницата ;) Има си причина за този имидж на свекървата и той изобщо не е случаен. Сигурна съм, че и тя не харесва свекърва си, но сигурно има син и се е заела да дава съвети и да защитава свекървища... ей така, за всеки случай ;)"И не на последно място. Не забравяйте, че след години за вас самите могат да говорят като за зла свекърва"
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Снаха ( преди 12 години )
Свекървата не е нищо друго,освен тест за зрелост.Ако си самостоятелна в мисленето,постъпките и финансите,проблем със свеки НЯМАШ.Ако не си,както ти ще се съобразяваш с нея,така и тя с теб.Може на снахата да й е неприятно,обаче питате ли свеки как изпонася някоя заспала разхвърляна мръхла?!Като не си в състояние да направиш самостоятелно семейство,къде си тръгнала да се жениш?!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Илияна ( преди 12 години )
Ако синчето е мъж на място няма да позволи на майка си да тормози жена му.За съжаление повечето са недорасли за семейство и маминка заема мястото между двамата млади и им съсипва живота!Виждала съм много такива случаи и ми е жал за момичетата,чийто живот се превръща в ад!За щастие съпругът ми беше мъж на място и не позволяваше на майка си да ме тероризира,но когато беше на работа-ужас!Затова отидохме да живеем под наем и вече 22 години сме заедно и се обичаме.Без маминка отгледахме 2 деца, купихме си жилище и приемаме гости когато си искаме!Брат му, който остана да живее при мама се ожени 5 години след нас и вече от 5 год. е разведен - бившата му си намери истински мъж, а не някой,който чака от мама да плаща сметките, да учи с детето и да върши всичко в къщи, освен секса ,разбира се!Затова младите трябва да живеят самостоятелно-да се справят с живота ,както могат, да израснат заедно като зрели и отговорни хора!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анелия ( преди 12 години )
Свекърва + снаха в един дом = развод ! Моля се на Бог един ден свекърва ми да е мноооогооо далече и да се виждаме мнооогооо рядко. До момента не познавам семейство, което да не се е разпаднало след като заживява под един покрив със свекървата...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 12 години )
Crazy mushroom ( преди 12 години )
До Pearl: Според мен, го е писал мъж..
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар