IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини да приемете по-нископлатена работа

6 февруари 2015 10 01

Хората са казали, че срамна работа няма

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Много хора, особено по-гордите, смятат, че няма смисъл да приемат по-нископлатена работа. Дори да сте добре квалифициран специалист, ако не можете да си намерите работа по специалността си, добре е все нещо да работите.

Много по-разумно е да започнете на някаква длъжност, вместо да чакате с месеци да изпадне мечтаната ви свободна позиция.

Освен това, по-ниската заплата, не означава непременно, че вие се връщате назад в кариерата си и професионалното си развитие. Първо тази работа няма да ви е за цял живот, а ще е само временна и второ тя ще ви държи във форма, така че да не губите работните си навици.

Ето и няколко причини защо трябва да приемете по-нископлатената длъжност:

1. Ще натрупате опит

Една от основните причини да приемете по-нископлатената работа е, че тя ще ви даде възможност да натрупате полезен опит в някаква сфера, която вероятно ви е по-чужда. Работодателите обикновено предпочитат да наемат на нископлатените постове хора, които нямат опит, защото те са отчаяни да получат работата. Дори ако следващата ви работа е различна, все пак този опит ще ви бъде от някаква полза – най-малкото ще можете да го включите в CV-то си.

2. Ще можете да си плащате сметките

В случай, че нямате родители или партньор, които да ви издържат (и че не получавате помощи за безработица), вие ще трябва да работите, за да си плащате сметките. Дори да започнете на място, където не ви плащат много добре, все пак работата ще ви даде известна независимост и самочувствие. По-добре е ниска заплата, от колкото никаква!

3. Винаги имате шанс за растеж

Дори и на най-нископлатената работа, ако човек се старае достатъчно и има късмет, усилията му могат да бъдат забелязани от неговия шеф, и той има шанс за увеличение на заплатата или за растеж. Възможно е вашият работодател да реши да ви предложи след време друга, по-добре платена позиция, ако види, че сте способни. Има много хора, които започват от дъното и се изкачват до върха на корпоративната стълба.

4. Ще се подготвите за следващата си работа

По-лесно е да си намерите работа, когато вече имате такава. Просто работодателите предпочитат да наемат хора, които считат за заети. Малко работодатели гледат с добро око на хората, които от дълго време стоят безработни.

5. Така ще покажете, че сте усърдни служители

Ако приемете работа, която е под вашата квалификация, вие ще покажете на работодателя си, че сте готови да работите усърдно и не се имате за много важни. Работодателите търсят хора, които имат ентусиазъм и енергия да си вършат работата, без значение каква е тя. Нископлатената ви работа може и да не е идеална, но това е само началото!

6. Ще имате по-добро самочувствие

Дори да взимате ниска заплата, все пак това ще са си вашите пари. Хората, които не работят често се чувстват унили и потиснати. Денят може да ви се струва доста дълъг, ако нямате никакво занимание, нито пък пари в джоба. По-добре приемете поста, дори да ви се струва неособено подходящ. Никога не се знае – може да се изненадате приятно и въпросната работа да ви хареса или да ви отвори нови възможности. Ако тази работа може да ви помогне да получите кариерата, която искате, значи тя определено не е загуба на време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари