IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силата на дневника: 5 причини да си водим записки

30 юли 2015 15 52

Как воденето на дневник ще ви помогне в постигането на вашите цели

Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо от това дали сте ученик, студент или собственик на някоя голяма компания, задължително трябва да обмислите ползите от воденето на дневник.

Замисляли ли сте се колко често прочитате нещо, което ви вдъхновява или колко често ви идва на ум нова бизнес идея?

Това се случва много по-често, отколкото предполагате, но ние бързо забравяме, защото никога не отделяме необходимото време да си запишем тези неща на лист хартия.

Ето защо воденето на дневник може да ви помогне в постигането на вашите цели.

1. Идеите се превръщат в реалност.

Случвало ли ви се е да се натъкнете на продукт, който ви се струва така познат и да си помислите: „Хей, това беше моя идея!“

И ако не сте си мръднали пръста, за да превърнете тази идея в реалност, то тогава нямате право да се сърдите, че някой друг печели милиони именно от продукта, който е бил ваша идея.

Разбира се, няма как една тетрадка да ви изстреля към пътя на звездите и автоматично да ви направи успешни, но тя ще ви помогне да поставите основата на осъществяването на вашите мечти.

Веднъж записани на лист хартия, идеите придобиват по-голям смисъл и ни карат да предприемем необходимите стъпки към реализирането им. Според нас, това е единствения път към успеха.

2. Спомените избледняват, докато написаното не.

В повечето случаи ние просто забравяме неща като например, какво се е случило преди два дни или важни уроци, които биха ни помогнали за в бъдеще.

Често забравяме за нашите успехи или за това, което ни е „помогнало“ да се провалим.

Дневникът ни дава пълен достъп до наши минали мисли и състояния, което ни кара да се чувстваме господари на живота си, именно такива, каквито трябва да сме.

3. Научавате повече за себе си.

Ако трябва да сме напълно откровени, дори мъже и жени в средата на 40-те си години не знаят кои са и какво искат да постигнат в живота. Ние сме постоянно развиващи се същества и затова е добре да си водим бележки. Воденето на дневник може да ви предпази от ситуации, които единствено могат да ви навредят. Това е много вярно, особено когато става въпрос за вашите лични проблеми.

Когато запишете мислите си на лист, вие се сдобивате с по-ясна гледна точка и се освобождавате от напрежението. Препятствията, с които се сблъскваме в живота обикновено не са толкова големи, колкото изглеждат, но трудно можем да осъзнаем това без да напишем проблемите си в дневника.

4. Вдъхновението и мотивацията ще ви напътстват постоянно.

Когато си записваме неща, които ни вдъхновяват, ние си създаваме собствен източник за вдъхновение. Дали това ще бъде цитат, текст от песен или снимка на известен човек, пазейки „вдъхновителите“ в нашия дневник, ще си осигурим лесен достъп до това, което ни мотивира.

5. Отговорност и целенасоченост

Независимо дали пишете за последните си постижения или бъдещите си цели, воденето на дневник ще ви държи отговорни и целенасочени.

Никой не иска да прави крачка назад и това, че пишете за онова, което ви е помогнало за постигането на целите ви, ще ви кара да продължавате напред.

Не забравяйте!

Когато напишете идеите или чувствата си на лист хартия вие подреждате мислите си в главата, което води до поставянето на ясни цели. След поставянето на ясни цели, можете да преминете към предприемането на конкретните действия.

Именно когато предприемете тези действия, вие ще превърнете идеите и мечтите си в реалност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари