IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 знака, че детето ви има ниско самочувствие

17 декември 2015 13 00

И че трябва да вземете спешни мерки за това

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Много родители си мислят, че като хвалят редовно децата си, им осигуряват достатъчно високо самочувствие.

Оказва се, че понякога това не е гаранция, че детето ще се чувства добре в кожата си. Без значение колко много харесвате своите наследници и колко много се гордеете с тях, те пак може да са склонни към ниска самооценка.

Ако сте родител, значи наистина е ваша работа да се опитате да идентифицирате липсата на самочувствие у детето си, да намерите причината за това и да се опитате да промените ситуацията.

Разбира се, много по-лесно е да се каже, отколкото да се направи.

Ето и 5-те най-сигурни знака, че детето ви се нуждае от тласък на самочувствието:

1. То не приема обратната връзка.

Всеки един човек трябва да умее с достойнство да изслуша конструктивната критика и да се замисли над нея. Ако детето ви е склонно да агонизира при най-малката забележка, вероятно има ниско самочувствие. Подобни деца не могат да приемат и комплименти, защото не вярват, че те са искрени. Те обикновено реагират зле, и на похвалите, и на забележките, клатейки глава в несъгласие.

2. Детето страни от предизвикателства.

Ако детето ви гледа да избегне всяка нова задача, без дори да опита или е склонно да се отказва при най-малката трудност, значи то се чувства безсилно. Това обикновено е знак, че то се страхува от провал твърде много, което произтича от ниското му самочувствие.

3. Той е срамежливо и стеснително.

Макар че не всяко дете е общително, понякога стеснителността може да е признак за по-голям проблем. Децата, които се изолират и странят от своите връстници, обикновено се притесняват, че това, което ще кажат или направят, ще ги изложи пред другите. Тази черта може да се появи от нищото (най-често в пубертета), така че трябва да обърнете внимание, ако детето ви изведнъж започне да страни от приятели или дейности, които някога е обичало.

4. То е твърде самокритично.

Ако детето ви има склонност да критикува само себе си, то трябва да се опитате да обърнете негативната му нагласа. Много тийнейджъри са склонни да си намират най-различни кусури и да си създават един доста по-лош образ от реалния. Ако детето ви постоянно недоволства от външния си вид, от своя интелект или други личностни черти, то може би е време да се намесите.

5. То има хулигански прояви

Ако вашето дете се подиграва и/или тормози връстниците си, вероятно причината за агресивно-негативното му поведение се крие в неговата лична самооценка. Много хора считат, че хулиганите всъщност са самовлюбени, арогантни и разглезени хлапета, но често те са потиснати юноши, които по този начин избиват своите комплекси за малоценност. Те се нахвърлят върху другите именно заради собствената си несигурност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари