IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 грешки, които родителите правят с образованието на децата си

20 януари 2016 15 15

И които могат да саботират успеха на наследниците им

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Повечето родители изпитват трудности в това да контролират децата си, след като те навлязат в пубертета.

В същото време почти всички от тях се надяват техният тийнейджър да продължи да обръща внимание на образованието си, за да може един ден да влезе в престижен университет.

Ако вие сте в подобна ситуация, внимавайте да не допуснете следните седем грешки, които могат да се обърнат срещу вас и да намалят шансовете за академичен успех на детето ви:

1. Не сте задали точните или подходящите очаквания към детето си

Изследванията ясно показват, че децата обикновено искат да покрият очакванията на своите родители. Затова не им казвайте неща като: „Надявам се да изкараш матурите“, защото вашият тийнейджър може да ви донесе и средни оценки. Ниските очаквания са точно толкова голяма опасност за бъдещия успех на детето ви, както са и нереалистично високите. Тоест, не натискайте наследника си винаги да получава отлични оценки, но пък и не се примирявайте с минимума.

2. Щадите твърде много детето си

Понякога родителите си мислят, че правят добра услуга на своето дете, като го оставят да спи до обяд в почивните дни. Това не е от полза за вашия тийнейджър, а напротив – вреди му. За едно дете, на което му предстоят важни изпити, е от жизненоважно значение да не нарушава нормалния си график. Това може да наруши способността му да учи.

3. Акцентирате върху извънкласните му дейности

Ако се вълнувате повече от футболните мачове на своето дете, отколкото от това да му помогнете с домашното по математика, то ще започне да набляга повече на извънкласните си дейности и няма да се старае с оценките си в училище. Обяснете на наследника си колко важно е ученето.

4. Пасивни сте към образованието на вашия юноша

Понякога, когато децата достигнат до гимназията, родителите спират да се интересуват от учебния процес като цяло. Въпреки че не трябва да сте прекалено ангажирани с образованието на детето в последните класове на училище, все пак трябва да изисквате информация за контролните и класните му, за бележките му, за това дали има някакви трудности по даден предмет и т. н.

5. Не позволявате на детето си да греши

Понякога добронамерените родители са готови на всичко, за да се уверят, че детето им получава добри оценки. В резултат на това те непрекъснато му натякват за писането на домашните, проверяват всяка негова задача, постоянно му напомнят за предстоящи ангажименти в училище. Така детето става прекалено зависимо и разчита на чувството на отговорност на своята майка или баща.

6. Позволявате на тийнейджъра да прекалява с технологичните устройства

Повечето деца в пубертета се захласват по употребата на технологичните си устройства, а това категорично им пречи на ученето. Те зарязват домашните си, за да пишат послания в социалните медии или пък да си пишат в чата с приятели. Установете ясни правила за електрониката. Настоявайте вашият тийнейджър да изключва телефона си докато учи и не му позволявайте да взима смартфона си в своята стая вечер, когато си ляга.

7. Не насочвате бъдещето на детето си

Много тийнейджъри не са съвсем наясно, че текущите им оценки в гимназията могат да се отразят на тяхното бъдеще, стремежи и желания за определена кариера. Затова подкрепете детето си да ходи на уроците, които ще бъдат полезни за бъдещето му. Насочвайте го в посоката, към която то се стреми и не оставяйте абсолютно всички решения на него.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари