IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да укротите критичния си вътрешен глас

25 януари 2016 13 35

5 стъпки за заглушаване на негативността

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Много хора водят вътрешен диалог със самите себе си, който понякога може да им попречи да достигнат пълния си потенциал, особено ако в този диалог има негативизъм.

В тези „частни разговори“, човек обикновено критикува сам себе си или прави отрицателни прогнози за бъдещето си, което е саморазрушително.

Ако сте склонни да бъдете прекалено критични към себе си и постоянно да се съмнявате в силите и способностите си, то предприемете стъпки да промените тази своя нагласа.

Ето и пет начина как да укротите критичния си вътрешен глас:

1. Обръщайте внимание на мислите си.

Ние обикновено свикваме с нашите собствени мисли и не обръщаме внимание какви са точно те и как ни действат на психиката. Затова обърнете внимание на това, което мислите за себе си и когато сте твърде критични – сетете се, че всъщност преувеличавате и че сте предубедени и нещата не са точно такива.

2. Спрете да мрънкате.

Когато направите грешка или сте имали лош ден, може да се изкушите цяла вечер да мрънкате и да се оплаквате (дори сами на себе си), а това ще ви накара да се чувствате още по-зле и няма да реши проблема ви. Затова просто не губете времето си в подобни дейности, а направете нещо, което да ви разсее. Измислете си приятна активност – като разходка, спорт, концерт, подреждане и организиране на дома и т. н., за да спрете критичните мисли, които нахлуват в главата ви.

3. Запитайте се какъв съвет бихте дали на свой приятел.

Човек е склонен да бъде много критичен към себе си, но към приятелите си е по-мек в оценките. Затова се дръжте към себе си като към най-добрия си приятел. Бъдете по-състрадателни и се окуражавайте, вместо да се порицавате.

4. Проверете доказателствата.

Научете се да разпознавате кога критичните ви мисли са преувеличени. Ако си мислите: „Никога няма да бъда в състояние да напусна работата си и да стартирам свой собствен бизнес“, проверете доказателствата. Може би просто ви мързи или ви е страх. Погледнете на ситуацията малко по-рационално.

5. Замислете се колко лошо би било, ако вашите мисли са верни.

Понякога се изкушаваме да представим един проблем като катастрофа, но често нещата не са толкова зле, колкото ги изкарваме. Затова не се изкарвайте жертва, не се злепоставяйте сами себе си, защото това наистина намалява вашата увереност и увеличава тревожните ви мисли.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари