Мъфините са едни от най-предпочитаните десерти веднъж, защото са изключително вкусни и втори път, защото можем да ги намерим в най-разнообразни видове.
Няма нищо по-лесно от това да вземем сутрин няколко от кексчетата и да спестим време за приготвяне на закуска.
Ягодите може и да не са в изобилие в момента, но пък има скрит чар в това да се подсетим за предстоящите топли дни с вкуса на лятото.
Комбинацията между кексчета и ароматните плодове може да бъде неустоима и именно заради това ви представяме лесна рецепта за домашни ягодови мъфини, с които денят ви със сигурност ще започне с много настроение. Ето и какво ще ви е необходимо за приготвянето на 24 броя.
За мъфините:
½ чаша масло
½ чаша захар
1 голямо яйце
3-5 капки червен оцветител за храна (ако искате мъфините да станат розови)
1 чаша и 1 супена лъжица брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена лъжичка сода за хляб
Щипка сол
½ чаша мляко
½ чаша ситно нарязани ягоди
За ягодовото масло:
½ чаша масло
½ чаша нарязани ягоди
Начин на приготвяне:
Оставете маслото на стайна температура за 30-40 минути, за да омекне и добавете захар.

Използвайте миксер, за да разбъркате, докато не получите пухкава смес.

Не забравяйте да обирате от страните на купата от време на време с дървена шпатула, за да не останат неразбити части.
Добавете едно яйце и отново разбъркайте добре, докато не се уверите, че сместа е равномерна.

Тъй като ягодовите мъфини обикновено се асоциират с розовия цвят, ще се наложи да го подсилим. Колкото и голямо количество от плода да добавим, крайният резултат трудно може да бъде толкова наситен, колкото ни се иска. По тази причина, добавяме между 3 и 5 капки от оцветител, в зависимост колко ярки ги искаме.

След като сместа от масло, захар и яйце вече е добила желания оттенък, добавете брашното, содата за хляб, бакпулвера и солта в отделна купа.

Малко по малко смесвайте и добавяйте мляко. Разбърквайте добре, докато не получите плътна смес.

Използвайте дървената шпатула, за да проверявате плътността на хомогенната смес.

Нарежете на дребно ягодите. Една хитрост – поръсете с една лъжица брашно плодовете, защото по този начин няма да потънат към дъното на купата.

Добавете ги към сместа и разбъркайте. Вече можете да използвате лъжица, за да оформите отделните мъфини.

Поставете ги в предварително подготвена форма с малко мазнина по краищата, за да не залепнат и да се отделят лесно след печенето. Поставете в предварително загрята фурна.

Докато мъфините се пекат, можете да подготвите ягодовото масло. Смесете ягодите с масло и пасирайте добре.

Докато мъфините са още топли, намажете ги един по един с малко количество от ягодовото масло.

Снимка: Landolakes














Терзиев: Най-многолюдният протест - маскираните не са лицето на недоволството
Вандализъм след протеста в София: Арести, погром и напрежение с полицията (СНИМКИ)
Протестиращи потрошиха офис на ГЕРБ в район "Оборище"
Китайски спътници се разкачиха след експеримент, продължил няколко месеца
Европа губи водни запаси: Къде е най-критично това?
Изгубен шедьовър на Рубенс, открит след 4 века, е продаден на търг за 2,3 млн. евро
Астероидът Бену: Възможно ли е животът да е дошъл на Земята от Космоса
Голът на Челси в дербито с Арсенал се оказа от засада
Красавица дари тенис ас с второ + СНИМКИ
Веласкес взе още един изпит по никое време
България се класира за четвъртфиналите на Европейското отборно първенство по бадминтон
Дневен хороскоп за 2 декември, вторник
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от „Нощна смяна във „Фреди“ 2“
Вълшебни карти разкриват какво да очакват зодиите през 2026
Какво означава, ако сънувате, че намирате монети?
Какви са най-честите вулвовагинити?
Неочакван ефект на метформин: как едно старо лекарство разкрива нови терапевтични възможности
SGLT-2 инхибитори съюзник в лечението на сърдечната недостатъчност
Защо да пием портокалов сок?
Остави коментар