IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да комбинираме правилно различните вина с хляб?

10 ноември 2016 15 00

Уникална демонстрация с дегустация на различни видове вино и хляб се проведе на БУЛПЕК

Как да комбинираме правилно различните вина с хляб?

Специалисти в хлебопроизводството и винопроизводството разкриха тайните на правилното съчетаване на различните видове хляб с различни вина. Те представиха за дегустация 4 вида вино (1 бяло, 2 червени, 1 десертно) с 4 вида хляб с различни закваски (3 вида традиционен хляб със закваска, 1 вид сладък хляб със сушени плодове).

Хлябът като ястие за всяко време на деня, дава възможност на любителите на виното да експериментират различни съчетания. Студената зима може да бъде сгрята с чабата с риган и маслини и чаша Каберне.

А сухото бяло вино като Шардоне се допълва чудесно с ароматен царевичен хляб. Селският хляб с трици комбинирайте с розе или младо плодово червено вино, а черният ръжен хляб с различни семена е най-подходящ за отлежали червени вина. Всички видове хляб със стафиди или плодове и ядки вървят с Ризлинг.

Библейската комбинация хляб и вино е актуална и днес. Виното и хлябът имат обща история още от древна Гърция. Напоеният хляб с вино е била всеобща закуска. Когато гръцките поети се събирали да рецитират поемите си, те пиели вино и похапвали хляб.

Но кое всъщност е общото и защо виното и хлябът се комбинират толкова добре? Вкусове и аромати от различни видове тесто за хляб могат да бъдат открити в някои видове вина. Любопитно е, че дрождите и естествената ферментация са съставка на виното и на много видове хляб. Традиционно хлябът се използва за прочистване на небцето при дегустация на различни вина.

Нека тази приказка за неизчерпаемата любов между хляба и виното стигне до нашите, българските потребители, за да бъдат информирани и да имат възможност за избор. Тази приказка показва, че българските хлебопроизводители и винопроизводители имат какво да показват, защото знаят тайните на добрия хляб и доброто вино“, каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

Хлябът дава на човешкия организъм не само въглехидрати, но и белтъци, минерали, всички витамини от групата на В, както и фибри. Когато от пшениченото зърно се премахне обвивката, с нея се премахват 40% от витамините от групата на В, витамин К, фибрите. В същото време калориите на белия и пълнозърнестия хляб са около 260 на 100 г. А виното е натурална алкохолна напитка, в която калориите не са „празни“ и е добър антиоксидант“, обясни проф. д-р Донка Байкова.

Дегустацията – демонстрация на тема „Хляб и вино – истината за една любов“, организирана от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Националната лозаро-винарска камара се проведе във втория ден от 23-ото издание на БУЛПЕК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари