Времето застудява и някак от само себе си идеята за топла сгряваща напитка се появява като водеща мисъл. Днес ще споделим една рецепта за бананов ликьор от Clovesandvanilla.com
Така че пригответе се за един канарски бананов ликьор, който ще ви сгрее повече от отлично през хладните есенни и студени зимни вечери.
Съставки:
3 големи и добре узрели банана
3 ч. ч. ром (използвам Captain Morgan Класически или spicy вариант) – ако не обичате ром, а сте почитатели на традиционната българска ракия, може да приготвите ликьора и с ракия
1/2 ч. ч. кафява захар – мусковадо
1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
Нарежете бананите на дебели 2-3см. парченца. В шише с широко гърло или по-голям буркан прехвърлете банановите резени и добавете захарта, ваниловата шушулка, и залейте всичко с 3 ч. ч. ром. Трябва ромът да залее бананите. Разклатете буркана, за да размесите захарта с бананите и ликьора. Затворете съда и го поставете на тъмно място при стайна температура. Оставете бутилката за 3 дни, като всеки ден разклащайте лекичко, за да може захарта да се разтвори в алкохола.
На третия ден прецедете съдържанието на банановия ликьор през марля, като се опитате да изцедите алкохола и от банановите резени. Опитайте на вкус и ако прецените, че има нужда, добавете още малко ром – зависи от алкохолната ви поносимост. Пресипете прецедената напитка в шише, което може да съхранявате няколко месеца в хладилник или на стайна температура.
Коментари