Сушито е едно от най-разпространените източноазиатски ястия в България.
Интерпретацията на Clovesandvanilla.com е съобразно най-разпространените предпочитания, но от друга страна, можете да използвате такива продукти в плънката, каквито обичате.
Съставки:
250 г ориз за суши
Вода (съобразена с изискването на опаковката на ориза, който използвате)
5 с. л. оризов оцет за суши Мисо
2 с. л. захар
1 ч. л. сол
3 бр. кори от водорасли – Нори
За плънката на сушито аз използвам: пушена или сурова сьомга (ако е сурова, трябва да е много прясна риба) или сурова риба тон, краставици, чушка, авокадо – нарязани на пръчици, сирене „Филаделфия“
Пригответе си плънката за сушито, както и соса за ориза – в купичка смесете оцета, захарта и солта и разбъркайте до пълното разтваряне на кристалчетата.
Сварете ориза в съотношение указано в опаковката на умерено силен котлон, под капак, като следете да не загори. Щом водата от ориза изври, разбъркайте хубаво, изключете котлона и оставете похлупената тенджера встрани от котлона за 10 минути.
След 10 минути прехвърлете ориза в неметален разлят съд (аз използвам поднос), полейте ориза със соса и разбъркайте. Бъркайте известно време ориза с цел да се охлади. Оставете го да се охлади до стайна температура, заравнете в съда и покрийте с памучна кърпа до момента, в който ще използвате ориза. (това може да се случи след няколко часа или на следващия ден)
Оформяне на сушито – това е най-деликатната част. Използвайте бамбукова рогозка за суши (или подложка за маса). Поставете кората от Нори с лъскавата й част към подложката и разпределете ориза на равен тънък пласт (от получения ориз можете да оформите 3 листа Нори), като в единия край (широката част на листа), оставете един пръст разстояние, в който да няма ориз.
На широката част на листа разпределете избраната от вас плънка (сьомга с краставица, сьомга с авокадо и „Филаделфия“, сьомга със зелена чушка и „Филаделфия“) и навивайте на стегнато руло в продължение на късата част на листа. Когато наближите края на листа намажете с вода остатъка от Нори, на който не сложихте ориз и завийте суши рулото докрай. Водата по листото Нори му действа като лепило.
Оформете стегнати три рула от суши и ги нарежете с тънък и остър нож на равни малки резени (трябва да са достатъчно малки, подходящи за една хапка).
Сервирайте сушито със соев сос и уасаби.
Лесно, вкусно, семпло – може да си го приготвите и у дома!