IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво се дължи агресията сред децата?

28 март 2018 06 40

92% от проблемните деца не стигат до специалистите (ВИДЕО)

Снимка: Istock

Снимка: Istock

За случаи на агресия чуваме нерядко. Натрупванията на подобни прояви при децата водят до ограничения и неспособност за пълноценни контакти с хора занапред.

Кой допуска това да се случи и как родителите и учителите могат да реагират най-адекватно при случаи на деца с проблемно поведение – това дискутираха в студиото на „Директно“ по Bulgaria ON AIR д-р Веселин Христов, детски психиатър, и психологът д-р Деница Банчевска.

Изследване показва, че 92% от децата не стигат при специалисти, въпреки че имат проблемно поведение. Какви са причините за тревожната статистика?

„Утвърдено е схващането, че търсенето на специалист в областта на психичното здраве е срамно и излага семейството. И докато не се стигне до момент, в който поведението на детето стане социално неприемливо, тези проблеми се затварят в семейния кръг“, коментира д-р Веселин Христов.

На какво се дължи този „феномен“?

„За съжаление все още има много хора, които било то от чувство на срам, страх или заклеймяването на този вид нужди в България, не търсят помощ от специалисти.“, сподели психологът д-р Деница Банчевска.

Каква е ролята на родителите и кой трябва да вземе мерки, когато поведението на детето е необичайно? Какво поражда агресия в учениците?

„В основата винаги са отношенията, заложени в семействата“, коментираха в студиото на „Директно“ специалистите.

Как да се справим с проблема? Вижте повече във видеото.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари