IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 неща, които повечето хора приемат за даденост

3 април 2018 13 00

Бъдете благодарни за тези неща в живота си!

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Живеем в консуматорски свят и това още повече ни кара да приемаме за даденост нещата в живота си.

Ето и кои са 6-те неща, които не трябва да смятаме, че са ни дадени даром и че не можем да ги изгубим. Това са неща, които трябва да ценим и за които да бъдем благодарни винаги.

1. Спокоен, мирен дом

Много от нас приемат уюта на собствения си дом за даденост. Има много хора обаче, които се прибират вкъщи с едно неприятно чувство на страх и стрес. Това може да е породено от тягостни отношения вкъщи, от вид домашно насилие или просто от факта, че у дома ни очаква огромно количество изостанала домакинска работа. Фактът е, че дори да имаме собствен дом, пак не е гаранция, че ще можем винаги да му се наслаждаваме максимално и да се чувстваме сигурни и защитени в него.

2. Малките, ежедневни удоволствия

Срещите на кафе с приятелки, шопинг в мола, спортуването два пъти седмично, кратките почивки в провинцията и др. са неща, които човек прави без да се замисля, че те му помагат всъщност да се пребори със стреса. Ако имате достатъчно пари, за да си купувате дрехите, които искате, да ходите по заведенията, които харесвате, да консумирате храната и питиетата, които ви допадат най-много и т. н., вие трябва да бъдете благодарни.

3. Рутината

Човек лесно приема ежедневието си за даденост, дори смята, че то е твърде рутинно. Това, че правите едно и също нещо всеки ден, може да ви изглежда скучно, но то си има своите положителни аспекти. Нашите ум и тяло имат нужда от определена рутина. Те функционират много по-добре, когато се чувстват стабилни – да се събуждаме по едно и също време сутрин, да се храним редовно, да се наспиваме всяка нощ и т. н. Всеки човек има нужда от някакъв график на живот, от някакви ежедневни ритуали, които да не се объркват често.

4. Здравето

Много здрави хора не се замислят, че биха могли да страдат от хронично или животозастрашаващо заболяване. Те приемат здравето си за даденост, забравяйки колко невероятно крехки са телата ни. Ние често осъзнаваме цената на здравето си, когато то се влоши. Психичното здраве също е много важно за всеки човек, който се бори да преодолее някакъв по-тежък период в живота си. Бъдете благодарни, ако сте здрави и помнете, че здравето е щастие.

5. Приятелствата и взаимоотношенията

Много от нас възприемат важните хора в живота си за даденост. Ние често приемаме, че нашите родители, приятели и половинка, винаги ще се въртят около нас, присъствайки по един позитивен начин в житейския ни път. Всички ние имаме нужда да имаме любящи, подкрепящи близки, които да ни обичат и да се грижат за нас. Когато обаче имаме такива хора около себе си, ние трябва да ги ценим и да прекарваме повече време с тях, защото не знаем какви неприятни изненади може да ни поднесе животът.

6. Времето

Времето е пари, наистина. Това е класическа поговорка, която е много вярна. Всеки от нас разполага с 1440 минути всеки ден, което не е много. Представете си, че имате 1440 лева, които да похарчите в един ден – не можете да ги спестите, трябва да ги похарчите, дори и ако трябва да ги раздавате. Това звучи забавно, но всъщност не е, защото в същото време вие трябва да се възползвате максимално от тези пари. Може сравнението да звучи малко странно, но истината е, че човек изпуска много възможности за хубави преживявания именно поради липсата на подходящо време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари