Ако прекараме няколко години от живота си в чужбина, по-лесно ще открием себе си. Това показват резултатите от проучване, проведено от учени в Университета Райс, Съединени щати. По думите им, когато хората трупат опит зад граница – било то по работа, заради висшето си образование или нова връзка, те могат много по-лесно да се ориентират в живота и подредят приоритетите си.

Изследването обхваща 1874 души, 296 от които са участвали онлайн. Половината от хората са посочили, че живеят в чужбина поради различни причини. Всички попълвали скала с 12 въпроса, ориентирани към определени персонални качества.

За да открият как се развиват хората в чужбина, от университета разглеждат по-обстойно отговорите на 136 души, живеещи от няколко години в чужбина. 90% от тях сочат, че участниците ценят повече връзките си след като са попаднали в чужда страна и са преоткрили себе си, оставайки далеч от най-близките си хора.

Още по темата

Хората споделят още, че са станали много по-концентрирани и имат ясно подредени приоритети в живота след преживяванията си в чужбина. Голяма част от тях са посочили, че плануват да се завърнат в родината след няколко месеца и вече знаят как да започнат живота си начисто. Според учените, те ще успеят, защото вече са се сблъскали с редица трудности зад граница и са намерили себе си.

Статистиката показва, че хората, които са били за по-дълго в друга страна или в момента живеят в чужбина, са много по-самостоятелни, отколкото тези, които само са останали с плановете за живот зад граница поради една или друга причина.

Данните от друго изследване сочат още, че хора, получили висшето си образование в чужди страни, имат много по-смели планове за своето кариерно развитие и са по-успешни на работното място. Това се дължи не само на образованието, което са получили, но и на предизвикателствата, с които са се сблъскали по време на живота си на непознато място.