IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим: Великденски мъфини

13 април 2019 05 00

Идеален десерт за гостите на празника

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Раздаването на козунаци и яйца по Великден е традиция, която много от нас спазват всяка година. Ако този път искате да бъдете по-оригинални и да изненадате близки и приятели с домашно приготвени сладкиши, то със сигурност ще ви трябват изпитани рецепти.

Освен големите козунаци, които някои ще омесят и сплетат, има по-малки варианти, които също са толкова вкусни и стават за подаряване и посрещане на гости. Например великденски мъфини.

Необходими продукти:

– 220 г брашно;

– 80 г захар;

– 2 яйца;

– 20 г прясна мая;

– 80 г масло;

– 60 мл прясно мляко;

– ванилия, щипка сол, лимонова кора за настъргване;

– 50 г стафиди;

– 50 мл ром.

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се загрява и в него се изсипва маята. Разбърква се до шупване. След което брашното се пресява – една от тайните за пухкавото козуначено тесто. В съда с него се прави кладенче, където се изсипва млякото с маята, в което предварително се разбиват захарта, яйцата, мекото масло. Всичко се бърка до хомогенна смес. Добавят се още лимоновите стърготини, ванилията, щипката сол и една лъжица ром.

Трябва да се получи тесто, което по гъстота прилича на кексовото. Оставя се да втаса за около 30 минути. През това време настрани се накисват стафидите в останалото количество ром. Накрая се прибавят към тестото. 

Вземете подходящи форми за мъфини и разпределете тестото в тях. Намазнете ги хубаво с олио или масло, може да сложите и хартия, ако желаете. Изсипете по малко от сместа във всяка. Трябва да е горе-долу до половината. Оставете настрани, за да може тестото да втаса за около 15-20 минути в най-топлото помещение. Накрая печете на 180 градуса за около 15 минути.

Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари