IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешки, които провалят готвенето ви

3 юни 2019 11 40

Какво не трябва да правите, когато сте пред печката

Снимки: iStock

Снимки: iStock

Чакате гости. Може би дъщеря ви или синът ви за първи път ще ви запознават с гаджето си. Притеснени сте какво да готвите. Взимате си цял ден отпуск, за да можете да се представите блестящо в кухнята и да не изложите семейството пред гостенина. Имате перфектната рецепта, разграфили сте си времето до минутата и знаете точно с какво се захващате. Всичко върви по план докато не започне да мирише на изгоряло и вие се чудите как е възможно. Времето за готвене все още не е изтекло, а ястието ви вече е за хвърляне. Защо? Най-вероятно допускате една от тези грешки, които пречат на това да се превърнете в шеф-готвач от класа.

Ето кои са те и как да се справите с тях.

Слагате студена храна направо в тигана

Една от най-големите грешки, които можете да допуснете, е да сложите директно храната от хладилника в тигана. Според шеф-готвача Мариса Чърчил, това действие може да доведе до неблагоприятни резултати. „За да бъдете сигурни, че ще сготвите вкусно ястие, извадете храната от хладилника и я оставете да престои за 20 минути на стайна температура“, съветва Чърчил.

Не подсушавате храната

„Дори да си купите най-скъпата печка, пак няма да се получи добра храна, ако преди това не си я подготвите правилно“ казва Мариса Чърчил. И това не се отнася само за доброто измиване на продуктите и тяхното нарязване, а също така и за подсушаването им. Едно от нещата, до които водят мокрите съставки е пръскането на олио от тигана, което може да е неприятно както за вас, така и за стената зад печката. Също така влажните продукти ще бъдат меки и задушени, което отнема от вкуса им. Уверете се, че месото и зеленчуците са изсушени добре преди да ги сготвите.

Твърде много продукти

Ако се опитвате да сготвите за цялото семейство и в същото време да спестите време, много често започвате да слагате доста продукти в един тиган. Това обаче невинаги помага да намалите времето за готвене, а напротив – проваля храната. Претрупването на тигана може да е причина за недобре сготвено ястие. Решението на този проблем е в добрата организация. Според Мариса най-добре е да извадите два по-малки тигана и да готвите едновременно на тях, за да сте сигурни, че усилията ви ще се увенчаят с успех.

Не премахвате навреме тигана

Друга грешка, която хората често правят, е да не махат тигана навреме от печката. Доста срещано е, когато в рецептата пише „дръпнете тигана от котлона“, хората просто да изключат печката, а не да изпълнят написаното. Това обаче е огромен фал, тъй като остатъчната топлина може да продължи да приготвя храната като накрая може направо да я провали. „Направете си място, на което можете спокойно да оставите тигана след приключване на готвенето“, съветва шеф-готвачът Шели Блечар.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари