Чакате гости. Може би дъщеря ви или синът ви за първи път ще ви запознават с гаджето си. Притеснени сте какво да готвите. Взимате си цял ден отпуск, за да можете да се представите блестящо в кухнята и да не изложите семейството пред гостенина. Имате перфектната рецепта, разграфили сте си времето до минутата и знаете точно с какво се захващате. Всичко върви по план докато не започне да мирише на изгоряло и вие се чудите как е възможно. Времето за готвене все още не е изтекло, а ястието ви вече е за хвърляне. Защо? Най-вероятно допускате една от тези грешки, които пречат на това да се превърнете в шеф-готвач от класа.
Ето кои са те и как да се справите с тях.
Слагате студена храна направо в тигана
Една от най-големите грешки, които можете да допуснете, е да сложите директно храната от хладилника в тигана. Според шеф-готвача Мариса Чърчил, това действие може да доведе до неблагоприятни резултати. „За да бъдете сигурни, че ще сготвите вкусно ястие, извадете храната от хладилника и я оставете да престои за 20 минути на стайна температура“, съветва Чърчил.

Не подсушавате храната
„Дори да си купите най-скъпата печка, пак няма да се получи добра храна, ако преди това не си я подготвите правилно“ казва Мариса Чърчил. И това не се отнася само за доброто измиване на продуктите и тяхното нарязване, а също така и за подсушаването им. Едно от нещата, до които водят мокрите съставки е пръскането на олио от тигана, което може да е неприятно както за вас, така и за стената зад печката. Също така влажните продукти ще бъдат меки и задушени, което отнема от вкуса им. Уверете се, че месото и зеленчуците са изсушени добре преди да ги сготвите.

Твърде много продукти
Ако се опитвате да сготвите за цялото семейство и в същото време да спестите време, много често започвате да слагате доста продукти в един тиган. Това обаче невинаги помага да намалите времето за готвене, а напротив – проваля храната. Претрупването на тигана може да е причина за недобре сготвено ястие. Решението на този проблем е в добрата организация. Според Мариса най-добре е да извадите два по-малки тигана и да готвите едновременно на тях, за да сте сигурни, че усилията ви ще се увенчаят с успех.

Не премахвате навреме тигана
Друга грешка, която хората често правят, е да не махат тигана навреме от печката. Доста срещано е, когато в рецептата пише „дръпнете тигана от котлона“, хората просто да изключат печката, а не да изпълнят написаното. Това обаче е огромен фал, тъй като остатъчната топлина може да продължи да приготвя храната като накрая може направо да я провали. „Направете си място, на което можете спокойно да оставите тигана след приключване на готвенето“, съветва шеф-готвачът Шели Блечар.

Снимки: iStock














Димитровден ни носи дъжд и оранжев код за опасно време
Поверия и обичаи на Димитровден
Успехи за четири зодии на 26 октомври
Определиха химичния състав на кометата Понс – Брукс
Учените съставиха най-големия в историята каталог на галактическите купове
Русия ще достави на Луната първите елементи за лунна станция до 2034 г.
„Най-евтиният в света“ хуманоиден робот струва само 1370 долара (видео)
Саръбоюков стана подгласник на „Изгряваща звезда“ на Европейската атлетика
ЦСКА ще поваля Берое за старт на победна серия
Спортът по телевизията днес, 26 октомври
Мачовете по телевизията днес, 26 октомври
Мъдър бюджет: 6 съвета как да спестим за празниците отрано
5 храни, които задължително да премахнете при раздразнен стомах
Нумерологична прогноза за 26 октомври
Протеинови барчета с шоколад и фъстъчено масло
Болест на котешкото одраскване
XII национален конгрес по интервенционална кардиология – научни достижения, иновации и обмен на опит с терапевтична работа на живо
ИСУЛ обявява безплатни прегледи за рак на простатата през ноември
Пирогов провежда още един курс по първа долекарска помощ при инциденти с възрастни
Остави коментар