IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет неща вкъщи, от които трябва да се отървете

28 юни 2019 12 00

Какво не трябва да държим в дома си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Със сигурност имате неща, с които не се разделяте. Те трябва задължително да присъстват в дома ви и понякога дори изпадате в паника, ако усетите липсата им. Но често тези домашни потреби се оказват по-вредни отколкото си мислите.

Микробите имат свои начин, по който да се промъкват и да се крият в дома ви. Всъщност, много от привидно безопасните неща вкъщи, могат да бъдат доста токсични и опасни. Според експерти, трябва веднага се отървете от тях, за да предпазите както себе си, така и вашите близки.

Ето списък на петте неща, от които трябва да се спасите веднага.

Пластмасови кутии

Със сигурност най-лесният начин да запазите храна и място е, когато използвате пластмасови кутии. Още повече, че те са удобни и за пренасяне на ястия, когато пътувате или пък искате да изпратите нещо на детето си, което вече не е близо до вас. 

Въпреки, че може да изглеждат много компактни и полезни, те притежават някои минуси, за които може би дори не подозирате. Ако една кутия има буквите PC върху себе си, тогава не е много добре да я вземете за вкъщи.

PC означава поликарбонат и може да съдържа бисфенол A, който е токсичен химикал. Той може да причини дихателна недостатъчност, проблеми със сърцето и нарушено кръвно налягане.

Ако е възможно, отървете се от пластмасовите кутии и се насочете към стъклени. Те са считани за много по-полезни както за вас, така и за околната среда.

Ароматизатори

Тук експертите са категорични - ако използвате ароматизатор, за да се отървете от неприятна миризма или пък просто искате домът ви да ухае приятно, то вие доброволно се излгате на множество химикали, които имат потенциал да ви застрашат здравето.

Причината, че миризмата им се задържа толкова дълго във възхуха е точно високото съдържание на химикали. По-добре е да се откажете от тях и просто да проветрявате дома си по-често.

Стара четка за зъби

Освен, ако не искате да си правите колекция от стари четки за зъби, то тогава няма смисъл да държите вече неизползваната в банята. Ако власинките вече са изхабени, то това няма да се отрази добре както на зъбите ви, така и на здравето. 

Хубаво е, когато преминавате през грип или по-тежка болест, да си вземете четка, която е специално за този период. Причината е, че, ако я използвате и след оздравяването, то има шанс бактериите още да са по нея и това ви излага на риск да се разболеете отново. 

Стари дрехи

Със сигурност имате поне една дреха в гардероба, която не носите, но не намирате време да изхвърлите. Това може да ви изиграе много лоша шега, тъй като, според експерти, това може да повлияе на емоционалното ви състояние. Те съветват да изхвърлите ненужните си тоалети възможно най-бързо.

Пластмасови дъски за рязане

Със сигурност едно от най-удобните кухненски способия е пластмасовата дъска за рязане. По-лесно се чисти, а когато се измие много по-бързо изсъхва. Но, всъщност, тя може да се окаже и доста опасна. Когато режете нещо върху дъската, колкото и добре да я измиете след това, по нея остават малки частици от храната, което е предпоставка за развитие на бактерии.

И колкото повече различни храни режете, толкова по-благоприятна става средата. Съветът е да преминете към дървените дъски, тъй като дървото е естествен защитник от бактерии. 

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари