IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортуване на плажа – тичайте!

10 юли 2019 11 50

Джогингът по пясъка има своите предимства

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Времето е отпускарско и всеки си мечтае вече да е на морето и да се къпе във водата. Много хора спортуват, за да влязат във форма и не се чувстват некомфортно за плажа, но отивайки на почивка, спират да тренират, което е грешка. Въпреки че имате нужда от релакс, може да използвате свежия морски бриз, като тичате 1-2 пъти рано сутрин или късно вечер.

Джогингът по пясъка има своите предимства. Той е идеалният начин да започнете деня с усмивка. Може да пиете едно кафе и да отидете на плажа. Допирът на краката до мокрия пясък, йодните пари рано сутрин и полъхът на морето ще ви тонизират и ще повишат настроението.

Дали по изгрев слънце или вечер, когато то залязва, емоцията да тичате до морската вода е уникална. Ако го правите всеки ден, е гарантирано, че ще изгорите калориите, които сте си позволили по време на почивката. Все пак, не се претоварвайте и насилвайте, а го направете пожелание.

Ето няколко неща, на които да обърнете внимание, ако искате да бягате за здраве по време на своята морска почивка:

Мокър пясък

Тичането по пясъка се различава от това по други настилки. Плажните ивици обикновено са неравни. Със сигурност ще сте под наклон. Освен това тичането по сухия пясък е доста по-натоварващо, защото краката ви потъват. Затова отидете по-близо до водата и направете джогинга си по мокрия пясък. Постепенно може да предизвикате възможностите си като се преместите на по-мек пясък.

Източник: IStockphoto

По-малка скорост

Докато тичането на специална настилка изисква по-голяма скорост, на плажа е по-добре тя да е по-малка. Не е казано, че трябва да се засилвате, за да се изпотите. Тръгнете и сами определете кое е вашето темпо. Дори и да има други тичащи, не се сравнявайте с тях. По-малката скорост ще ви е по-удобна и ако тичате за първи път и нямате тренинг.

7 неща, които да носите в плажната чанта

Продължителността е от значение

Тичането на бос крак е много по-приятно, отколкото с маратонки. Има хора, които обаче не понасят боцкането на пясъка и мидите по кожата на стъпалата. Но ако сте с маратонки, ще „хвърляте“ повече пясък и пак няма да ви е толкова комфортно. Тичайте боси или със специални гуменки за плаж, но не прекалявайте. Продължителният джогинг без специални обувки натоварва повече ставите. Бъдете внимателни къде стъпвате, за да не попаднете на медузи или начупени миди или камъни, които може да причинят рани.

Йога на плажа – защо не?!

Удобно облекло

Както при тичането в парка, така и при това на плажа, дрехите с които сте облечени имат значение. За джогинга по пясъка може да си сложите къси панталонки и спортен топ или тениска. Заложете на „дишащи“ материи, които да попиват потта и не запарват кожата ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари