IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затворено за туристи! Местата, на които няма да можете да отидете

19 юли 2019 14 40

Някои дестинации са подложени на прекалено голям интерес от страна на посетителите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лятото е време за почивка и посещение на приятни и спокойни места. Много хора избират да посетят дестинации, които са видели по телевизията или пък са попаднали на тях в интернет. По този начин се получава т. нар. „пренасищане с туристи“, заради което част от известните места вече са затворени за посетители.

Освен многото хора на едно място, друга причина за недопускането на туристи, е тяхното поведение. В някои случаи държанието им е довело до разрушаване на цяла екосистема, на която ще ѝ трябват години, за да се възстанови.

Ето някои места, на които може би искате да отидете, но пък няма да имате възможност.

Еверест

Най-високият връх в света е една от популярните дестинации както за обучени катерачи, така и за любители, които просто искат да си тестват възможностите. Той се намира на границата между Непал и Китайския Тибетски автономен район. Докато много от хората предпочитат изкачването пеш, то от тибетска страна може да се придвижите до един от лагерите с кола.

Снимка: Reuters

Това, естествено привлича доста туристи и всъщност през 2015-а 40 хил. души са се възползвали от тази услуга. Резултатът от това обаче е прекалено много боклук на мястото, където се намира лагерът. Според данни от последното почистване, там са намерени около 8 тона боклук.

Затова китайското правителство реши да затвори базата през февруари тази година, за да може мястото да бъде почистено изцяло. След това то отново ще бъде отворено и местните се надяват този път туристите да помислят и за природата.

Тайланд

Maya Bay е залив в Тайланд, който става известен след като Леонардо ди Каприо снима там филма си „Плажът“. След излъчването му, всеки ден около 5000 души са посещавали мястото. В резултат на това, екосистемата на залива е била сериозно увредена, което кара властите в Тайланд да затворят залива за неопределено време през 2018-а.

Снимка: iStock

Друг проблем, причинен от твърде многото туристи, кара Тайланд да затвори няколко острова. Те са били посещавани от около 1000 души, въпреки че капацитетът им е бил едва 70. Твърде многото хора са навредили на екосистемата на плажовете. Например, котвите на лодките и самите гмуркачи са разрушили 80% от рифовете в тази зона.

Индонезия

През 2019-а правителството на Индонезия обяви, че затваря една от най-популярните си дестинации – остров „Комодо“. Забраната за туристи ще е една година и се очаква хората да бъдат допускани отново през 2020-а.

Снимка: Reuters

Решението е взето след като властите разбират, че контрабандисти се опитват да откраднат 41 комодски варана. През периода, в който островът ще бъде затворен, ще се положат грижи за обитателите му и ще бъдат направени опити да се увеличи тяхната популация.

Калифорния

През февруари тази година, градът Лейк Елзинор в Калифорния беше залят от туристи, които искаха да посетят красивите полета от мак в Walker Canyon. Това обаче предизвика невиждани задръствания в малкия град и тълпи от хора, които разрушават полетата.

Снимка: iStock

По данни от властите в Елзинор, около 50 хил. туристи са посетили дестинацията само за един ден. Затова в момента няма да имате възможност да зърнете маковете, защото Walker Canyon е затворен за туристи. Целта е да се запази природата и да се намали трафикът в града.

Холандия

Най-известният плаващ пазар за цветя затвори врати през април тази година. Той се намира в Амстердам, Холандия и привличаше всяка година хиляди туристи. Според местните продавачи, хората от други страни са били толкова много, че местните се отказали да идват и да пазаруват.

Снимка: iStock

Последният търговец, който падна жертва на тълпите от туристи, споделя, че от толкова много групи с чужденци, той не може да обслужи редовните си клиенти. По този начин те постепенно се отказват да идват на пазара и така бизнесът замира.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари