IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордьор: Студент обиколи 7 държави за 24 часа с колело

31 юли 2019 09 40

Унгарецът вече е записан в книгата на Гинес

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Дейвид Ковари е студент в Будапеща, чието ежедневие не се различава с нищо от това на всеки обикновен учащ и работещ човек. Повечето от деня му минава в офиса или над учебниците, а развлеченията остават настрана. Един ден обаче Ковари осъзнал, че иска да прави нещо, което му доставя удоволствие и го кара да тества възможностите си. 

Затова решава да се пробва за рекорд на Гинес. Той се разровил в интернет и видял, че има постижение, в което мъж е обиколил с колело шест страни само за 24 часа. Решил, че това е неговото предизвикателство и започнал да проучва най-оптималните пътища, по които да подобри вече съществуващия рекорд. 

През 2013-а британецът Глен Бърмейстър избрал да посети Източна Европа, започвайки от Чехия и преминава през Австрия, Словакия и Унгария. Години по-късно, Карстен Кохлер тръгва от същата държава, но минава през Белгия, Холандия, Германия, Люксембург и Франция. Всичко това се случва за 24 часа.

Германецът Майкъл Мол също се пробва за книгата на Гинес, започвайки от Италия и посещава Лихтенщайн, Австрия, Германия, Швейцария и Франция. Той държеше рекорда досега.

 

 

Все пак и Дейвид не иска да остане по-назад и проверява откъде ще е най-бързо да посети повече държави от предшествениците си. Той разбира, че Полша ще е добър старт, а след това идват страните Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, Словения и Хърватия.

Това са общо 500 км, които студентът трябва да измине с колело само за 24 часа. „Използвах три различни платформи, с които да планирам маршрута си. Пътищата бяха разделени на три категории, базирани на тяхното състояние. Планът беше да се фокусирам само върху перфектните настилки, да избягвам главни пътища с натоварен трафик и голям наклон“, споделя Дейвид пред официалния сайт на Гинес.

 

 

За пътуването си той е взел със себе си само най-важното – инструменти, камера, GPS устройство, енергийни напитки, салати и суши, които са били приготвени от майка му. Първата му почивка е била след 10 часа каране, когато пристига в Братислава. 

Дейвид признава, че най-много се е радвал да навлезе в родната си Унгария. „Започнах да карам в 5 сутринта, когато беше тъмно и студено. Унгария беше първата страна, в която видях слънцето и беше невероятно да изпитам топлина както върху кожата си, така и в сърцето. Веднага щом пресякох границата, се почувствах у дома си“, признава унгарецът.

 

 

Успява да подобри рекорда на косъм, тъй като пристига в предпоследната страна два часа преди да приключи 24-часовият срок. Ковари съветва ентусиастите, които смятат да подобрят постижението му, да минимализират времето си за почивка. 

Освен като предизвикателство за себе си, унгарецът използва рекорда, за да подкрепи обучението на деца в IT сферата. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари