IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайд за туристи: Подходете с уважение към историческите дестинации

2 август 2019 07 35

Има няколко неща, които трябва да знаете преди да стегнете куфарите

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Историята е едно от нещата, които привлича туристите към определени дестинации. Дали ще е било място, на което са се водили свирепи битки, радиоактивна зона или пък концлагер, винаги има нещо, което засилва любопитството на хората.

След сериала „Чернобил“ на HBO, Припрят и чернобилската електроцентрала се превърнаха в най-желаната дестинация за стотици туристи. Самолети и автобуси се насочиха към Северна Украйна, за да се докоснат до истинската история на най-голямата екологична катастрофа в света.

В опита си да спечелят повече харесвания на снимките си в социалните мрежи, много от посетителите подходиха с неуважение към загиналите и към трагедията, случила се преди 33 години.

Снимка: Reuters

За съжаление, т. нар. „Черен туризъм“ се превръща във все по-голям проблем с местните власти. Това е визита на места, чиято история е свързана с историческа или човешка трагедия.

Ако и вие обичате да се потапяте в миналото, трябва да имате предвид няколко важни фактора, когато посещавате едни от най-тъжните места на Земята.

Не правете всичко за една снимка

Разбираемо е, че искате да запаметите всяко ваше пътуване с красива снимка. Все пак това е начин да се похвалите пред приятели и роднини, че си почивате заслужено докато те са в офиса и броят дните до уикенда. Всичко хубаво, но трябва да го правите с мярка. Снимката не трябва да е тна всяка цена и да бъдете в странни пози, които всъщност уронват паметта на загиналите.

Снимка: Reuters

В пост в социалната мрежа Туитър, музеят в Аушвиц сподели снимка, на която се вижда как хората се опитват да пазят баланс върху железопътните релси, водещи към входа му. От управата на музея помолиха посетителите да покажат уважение към паметта на загиналите по времето на холокоста.

„Когато идвате в музея, помнете, че се намирате на място, където повече от 1 млн. души са били избити. Има други, по-подходящи места, където да се научите да балансирате върху греда“, се пише в поста. Той е с цел да подтикне хората да се образоват преди да тръгнат към такъв вид дестинация.

Забравете за селфито

Ако нямаш селфи от пътуването, все едно не си бил там. Горе-долу така се получават нещата в днешно време. Всичко трябва да е документирано и е още по-добре, ако и вие присъствате на снимката.

Снимка: Reuters

Ако селфито се е превърнало в навик за вас, опитайте се да не вадите телефона си, когато сте на историческа дестинация.„Не се снимайте усмихнати или не си правете щастлив семеен портрет пред трагично място от миналото. Покажете малко уважение“, съветва пътешественикът Джони ДиСкала.

Бъдете емоционално подготвени

Не е изключено, при посещение на място с трагично минало, емоциите ви да бъдат подложени на тест. Може да изпитате гняв, съжаление и дори дълбока тъга, сякаш вие лично сте засегнати от случилото се преди много години. Няма определена формула, по която да се подготвите за гледката, хубаво е да знаете какво ви очаква.

Снимка: Reuters

Стеф Милингтън, която е мениджър в туристическа агенция, съветва хората да бъдат емоционално готови за тъжните сцени, на които ще станат свидетели. „Когато посещаваш място, на което се е случила огромна трагедия, емоциите са огромни. Ти стоиш там, където други, в определен период от време, са страдали“.

Иън Ливингстън, който е редактор в списание за туризъм, споделя, че човек първо трябва да прочете за мястото, на което отива. По този начин ще е подготвен максимално за нещата, които го очакват там.

Образовайте се

В добавка към емоционалната подготовка, хубаво е да имате е идея какво се е случило там, където отивате. Прочетете няколко статии или книга, гледайте документални филми или попитайте някого, който вече е посещавал мястото. Най-доброто, което можете да направите, е да питате и екскурзовода, който е с вас.

Снимка: Reuters

Той най-добре ще ви обясни всички детайли за това как и кога се е случила трагедията. Стеф Милингтън признава, че човек като разбере къде се намира, уважението към загиналите и самото място се увеличава. „Когато осъзнаете какво точно се е случило, това ще ви насърчи да подхождате правилно към всичко, което правите на мястото“.

Не взимайте сувенири

След трагедията в Чернобил, Припрят се превръща в град на духове. Всичко е оставено така, както е било преди 33 години и сцените са повече от разтърсващи. Ако влезете в училище или къща, ще видите, че хората са оставили всичките си спомени, а на чина в класната стая може да видите и стари тетрадки.

Снимка: Reuters

Най-вероятно ще е голямо изкушение да вземете нещо за себе си, но опитайте да се въздържите. Нека предметите останат там, където сте ги намерили. Особено със случая в Чернобил, повечето от тях са радиоактивни. Слушайте правилата на екскурзоводите си и не ги подценявайте.

В Припрят е хубаво да носите дълги панталони и блузи, за да ви предпазят от радиацията. Бриана Уилсън, която е част от списание „Forbes“, ви съветва да пазите здравето си, а не да мислите за снимките в социалните мрежи. „Не си заслужава заради харесвания в Инстаграм, да застрашите живота си“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари